Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia przygotowanego z mielonego maku i bakalii. To wszystko zawinięte jest, ciasto drożdżowe i to ciasto jest bardzo ważne! Ciasto powinno być delikatne, miękkie i puszyste i w tym przypadku właśnie takie jest! Z podanego przepisu wyszły dwa olbrzymie makowce o długość 48 centymetrów. Z powodzeniem można przygotować cztery mniejsze makowce!
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 520 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 średnie jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 450 g maku
- 2 białka
- 200 g cukru
- 40 g masła
- 2 łyżki miodu
- 150 g rodzynek
- 60 g suszonej żurawiny
- 70 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu migdałowego
- 50 ml likieru Amaretto lub rumu
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, aby się podgrzało, zdjąć z ognia.
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże, cukier, masło i mleko oraz jajka, wyrobić gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.
- Jeśli będziecie używać świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn!
Przygotowanie nadzienia
- Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 10 minut. Odcedzić, a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
- Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć zmielony mak, cukier, miód, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną, rodzynki i żurawinę. Całość smażyć przez 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przestudzonej masy makowej, delikatnie wymieszać.
🍳 Wykonanie makowca
- Ciasto wyjąć na blat, krótko przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza, podzielić na dwie części.
- Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach 34 x 44 cm, rozwałkowany placek przełożyć na papier do pieczenia, placki posmarować białkiem. Nadzienie podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach, pozostawiając czyste brzegi ciasta (około 1 do 2 cm).
- Ciasto zwinąć w rulon, pomagając sobie papierem, końce makowca zlepić, zgrabnie zawinąć je pod spód.
- Struclę owinąć papierem, zostawiają około 2 cm luzu między ciastem, a papierem, łączenie papieru i ciasta powinno znaleźć się na spodzie. Makowce ułożyć na blachę do pieczenia zachowując odstępy między mini, makowce można również włożyć do prostokątnych foremek i upiec je w troszkę innej postaci.
- Blachę z przygotowanymi makowcami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Wyrośnięte strucle wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut bez termoobiegu, ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 185 st C. Obserwujcie ciasto podczas pieczenia i ewentualnie korygujcie czas i temperaturę pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej!
- Po upieczeniu wyjąć na kratkę, ostrożnie zdjąć papier, jeszcze ciepłe makowce polukrować, posypać orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Całkowicie wystudzić.
💡Co zrobić, żeby makowiec nie pękał
Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku. Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć! Na ogół w cieście drożdżowym właśnie o to chodzi, żeby rosło jak najwyższe! W dzisiejszym przepisie musimy zapanować nad tym i nieco to ograniczyć. To jest główny powód pękania wierzchu ciasta, ale jest na to prosty sposób. Wystarczy, że owiniemy przygotowane strucle makowe pergaminem, papier ograniczy niekontrolowany rozrost i zapobiegnie pęknięciom. W przepisie poznacie wszystkie szczegóły dotyczące pieczenia.
Inspirację zaczerpnęłam z książki Marka Łebkowskiego " Najlepsze przepisy kuchni polskiej". W książce znajdziecie wiele tradycyjnych przepisów nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.
📖 Przepis
Makowiec
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 520 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych)
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 średnie jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 450 g maku
- 2 białka
- 200 g cukru
- 40 g masła
- 2 łyżki miodu
- 150 g rodzynek
- 60 g suszonej żurawiny
- 70 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu migdałowego)
- 50 ml likieru Amaretto lub rumu
Dodatkowo
- 1 białko do posmarowania placków
- orzechy (wiórki lub inne bakalie do posypania wierzchu)
- lukier lub cukier puder
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, aby się podgrzało, zdjąć z ognia.
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże, cukier, masło i mleko oraz jajka, wyrobić gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.
- Jeśli będziecie używać świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn!
Przygotowanie nadzienia
- Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 10 minut. Odcedzić, a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
- Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć zmielony mak, cukier, miód, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną, rodzynki i żurawinę. Całość smażyć przez 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przestudzonej masy makowej, delikatnie wymieszać.
Wykonanie makowca
- Ciasto wyjąć na blat, krótko przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza, podzielić na dwie części.
- Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach 34 x 44 cm, rozwałkowany placek przełożyć na papier do pieczenia, placki posmarować białkiem. Nadzienie podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach, pozostawiając czyste brzegi ciasta (około 1 do 2 cm).
- Ciasto zwinąć w rulon, pomagając sobie papierem, końce makowca zlepić, zgrabnie zawinąć je pod spód.
- Struclę owinąć papierem, zostawiają około 2 cm luzu między ciastem, a papierem, łączenie papieru i ciasta powinno znaleźć się na spodzie. Makowce ułożyć na blachę do pieczenia zachowując odstępy między mini, makowce można również włożyć do prostokątnych foremek i upiec je w troszkę innej postaci.
- Blachę z przygotowanymi makowcami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Wyrośnięte strucle wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut bez termoobiegu, ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 185 st C. Obserwujcie ciasto podczas pieczenia i ewentualnie korygujcie czas i temperaturę pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej!
- Po upieczeniu wyjąć na kratkę, ostrożnie zdjąć papier, jeszcze ciepłe makowce polukrować, posypać orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Całkowicie wystudzić.
- Smacznego!
📋 Notatki
Następnie pędzlem rozprowadzić lukier po wierzchu makowców i posypać dodatkami.
Dorota napisał
Dzień dobry! Czy kupując mak mielony trzeba to gotować?
Dorota
Anna napisał
Nie, wystarczy zalać go gorącą wodą i pozostawić na kilkanaście minut, a następnie odcedzić i postępować tak, jak w przepisie.
sylwia napisał
Nigdy nie robiłam makowca. Jutro będę testować ale mam pytanie: kiedy zdjąć papier?
Anna napisał
Przepraszam Cię Sylwio, że dopiero dziś odpowiadam na pytanie ( dopiero wróciliśmy do domu ). Jeśli jeszcze nie upiekłaś makowca, to papier zdejmujesz po upieczeniu, a przed lukrowaniem 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
gin napisał
Ależ piękne!
Moja Babcia zawsze robi takie na Święta, ja się jeszcze nie odważyłam...
Anna napisał
Dziękuję. Namawiam Cię do spróbowania, na początek z połowy porcji 😉 Przyznaję bez bicia, że to mój pierwszy raz i wyszedł takie jak widać 🙂 Do tej pory piekł tata, ale chyba w tym roku zwolnię go z obowiązku 😉
JUSTYNA napisał
Ooooo :)...jest i król wśród bożonarodzeniowych ciast!!!Przepis już drukuję i będzie czekał na wypróbowanie!!!Mam nadzieję,że z pozytywnym skutkiem;)
Natalia napisał
Pięknie wygląda! 🙂 Aż się chce świąt 🙂
Anna napisał
Dziękuję 😉 To prawda, bardzo świątecznie się zrobiło:))), a makowiec przepyszny! Pozdrawiam