Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Pierniczki czekoladowe

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 2 gru, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Pierniczki o czekoladowym smaku z nutą pomarańczy i pięknym ciemnym kolorze, który cudownie kontrastuje z  białym lukrem. Jeśli chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Pierniczki po upieczeniu są twarde i będą potrzebowały dwóch lub trzech tygodni, aby zmiękły. Z ciasta można przygotować również lukrowany domek. Przepis na lukier polecam z tego przepisu jest niezawodny pięknie się rozprowadza i super trzyma formę. Polecam i smacznego!

📖 Przepis

pierniczki czekoladowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Pierniczki czekoladowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 12 minuty minuty
Całkowity czas 42 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 330 g maki pszennej
  • 90 g mała
  • 1 małe jajko
  • 45 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miodu gryczanego
  • 25 g kakao
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do garnuszka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę i miód, podgrzewać do rozpuszczenie składników, wymieszać i odstawić od przestygnięcia.
  • Do miski przesiać mąkę, sól, sodę, przyprawę do pierników, kakao. Pomarańczę wyszorować, osuszyć, skórkę zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać do przesianych składników, następnie oddać jajko i ciepłą masę , zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto będzie klejące!
  • Wyrobione ciasto przełożyć do foliowego worka, zamknąć go i odłożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ja zostawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Po schłodzeniu wyjąć ciasto z woreczka, rozwałkować na cienki ( 3 mm ) placek, wyciąć ulubione kształty. Ciasteczka układać na blaszce do pieczenia, zapełnioną blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 10 - 12 minut
  • Wystudzić na kratce.
  • Kiedy ciastka będą już wystudzone można przystąpić do lukrowania.
  • Smacznego!
pierniczki czekoladowe
pierniczki czekoladowe

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    05 grudnia, 2013 at 11:20 am

    Pierniczki już gotowe, faktycznie troszkę twardawe...zabawa dla Leny super :),ale do świąt nie wiem czy doczekają.... 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 grudnia, 2013 at 11:33 am

      Justynko, jest sposób na przyspieszenie procesu dojrzewania pierniczków. Pierniki włóż do dużego pojemnika na ich wierzchu postawić mały talerzyk z połową jabłka lub pomarańczy, pojemnik zamknąć, po jednym dniu sprawdzić czy już zmiękły, jeśli nie, zostawić na kolejny dzień. 🙂

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    04 grudnia, 2013 at 11:36 am

    Dziś wraz z Lenką zabieramy się do wypieku pierniczków...ahhh...oczywiście z Twojego przepisu!!! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 grudnia, 2013 at 11:44 am

      Będzie super zabawa:) Jesli pierniczki będziecie piekły z tego przepisu to dobry czas dla nich... do Świąt zmiękną:) pilnujcie aby ich nie spalić, mają ciemny kolor więc mogą zmylić... chwila nieuwagi i spalone! 😉 Miłej zabawy:)

      Odpowiedz
  3. JUSTYNA napisał

    02 grudnia, 2013 at 3:39 pm

    Arcydzieło :)!!!...szkoda zjeść 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 grudnia, 2013 at 10:00 pm

      Dzięki Justynko 🙂 w końcu to je czeka... 😉

      Odpowiedz
  4. Ach co za blog napisał

    02 grudnia, 2013 at 4:14 am

    No to podnioslaś poprzeczkę! 🙂 Cudne są!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 grudnia, 2013 at 2:45 pm

      Będzie okazja wypróbować lukrowania domków, serduszek, gwiazdek...:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.