Śledzie w oleju i musztardzie francuskiej z dodatkiem ogórków kiszonych i cebulki to świetna przystawka, idealna na karnawał. Do marynaty dla zakwaszenia dodałam aromatyczne plastry cytryny, można użyć octu winnego, ale cytryna jest zdecydowanie lepsza. Śledzik po dobie spędzonej w marynacie nadaje się już do jedzenia, ale proponuje, żeby posiedział w niej przynajmniej dwa dni przed podaniem. Śledzia proponuje podać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub klasycznie z kromką chleba.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 250 g płatów śledziowych
- 1 średnia cebula
- 5 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 6 łyżek musztardy francuskiej
- ½ szklanki oleju roślinnego dobrej jakości
- 3 średnie ogórki kiszone
- 4 plasterki cytryny
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 szklanka mleka do namoczenia śledzi
🔪 Instrukcje
- Śledzie namoczyć w mleku przez około 30 minut.
- Cebule pokroić w cienkie piórka, zalać ja gorącą wodą, po 15 minutach odlać wodę i przelać cebule zimną woda, pozostawić na sicie, aby ociekła.
- Ogórki pokroić w kostkę. Śledzie wypłukać w wodzie i osuszyć, pokroić na małe kawałki. W misce umieścić, śledzie, ogórki, cebulę, kurkumę, musztardę ziarna pieprzu i ziela angielskiego dodać liść laurowy i olej, wymieszać
- Śledzie przełożyć do słoika przekładając plastrami cytryny, zakręcić i odstawić do lodówki, po dobie lub dwóch śledzie nadają się do jedzenia.
📖 Przepis
Śledzie w oleju i musztardzie
Śledź idealny na sylwestra.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 250 g płatów śledziowych
- 1 średnia cebula
- 5 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 6 łyżek musztardy francuskiej
- ½ szklanki oleju roślinnego (dobrej jakości)
- 3 średnie ogórki kiszone
- 4 plasterki cytryny
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 szklanka mleka do namoczenia śledzi
🔪 Instrukcje
- Śledzie namoczyć w mleku przez około 30 minut.
- Cebule pokroić w cienkie piórka, zalać ja gorącą wodą, po 15 minutach odlać wodę i przelać cebule zimną woda, pozostawić na sicie, aby ociekła.
- Ogórki pokroić w kostkę. Śledzie wypłukać w wodzie i osuszyć, pokroić na małe kawałki. W misce umieścić, śledzie, ogórki, cebulę, kurkumę, musztardę ziarna pieprzu i ziela angielskiego dodać liść laurowy i olej, wymieszać
- Śledzie przełożyć do słoika przekładając plastrami cytryny, zakręcić i odstawić do lodówki, po dobie lub dwóch śledzie nadają się do jedzenia.
- Smacznego!
Anna Małek napisał
Oczywiście!!! To zestaw obowiązkowy z czasów PRL-u, 100-tka i śledzik 😉
RobeRt Zerkowski napisał
..czy to należy czymś popić ?
Sprawdzona Kuchnia napisał
Pycha, polecam 🙂
Barbara Szczepańska napisał
pychaaaaaaaaaa
Anna napisał
Pycha, to prawda, polecam 🙂