Dziś druga część bajki o cieście parzonym tym razem w roli głównej występuje, groszek ptysiowy. Świetny dodatek do zup, kremów, czy po prostu przekąska do schrupania. Moje dzieci uwielbiają groszek ptysiowy i jak tylko odkryją, że jest zapasik w domu, to od razu przystępują do opróżnienia magazynku. Groszek przygotowujemy oczywiście z ciasta parzonego z tego samego ciasta możemy przygotować eklery, słomki ptysiowe, gniazdka - pączki hiszpańskie.

☁️ Propozycje
Groszek ptysiowy pieczemy w piekarniku co pozwala przygotować dużą ilość w krótkim czasie. Z podanej porcji ciasta wyjdzie naprawdę duża porcja groszku, proponuje więc z części ciasta przygotować słomki ptysiowe. W ten sposób przygotujecie dodatek do obiadu i deser za jednym zamachem. Jeśli nie wykorzystacie całego groszku, to schowajcie go do słoja, czy innego zamykanego pojemnika, będzie do następnej zupy.
🥘 Składniki
- 100 g masła
 - 250 ml wody
 - szczypta soli
 - 200 g mąki pszennej
 - 5 jajek
 
🔪 Instrukcje
- W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki, kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek
 - Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita
 - Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
 - Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
 - Ciasto nałożyć do szprycy cukierniczej, a następnie wyciskać "krople" ciasta wielkości borówki, zachowując między nimi odstępy
 - Wstawić do piekarnika i piec 10 minut
 - Po upieczeniu wyjąć groszek na kratkę i wystudzić
 - Po całkowitym wystudzeniu groszek można przełożyć do słoika, zamknąć i przechować do momentu wykorzystania
 
📖 Przepis
Groszek ptysiowy
🥘 Składniki
- 100 g masła
 - 250 ml wody
 - szczypta soli
 - 200 g mąki pszennej
 - 5 jajek
 
🔪 Instrukcje
- W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki, kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek.
 - Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita.
 - Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
 - Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Ciasto nałożyć do szprycy cukierniczej, a następnie wyciskać "krople" ciasta wielkości borówki, zachowując między nimi odstępy.
 - Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
 - Po upieczeniu wyjąć groszek na kratkę i wystudzić.
 - Po całkowitym wystudzeniu groszek można przełożyć do słoika, zamknąć i przechować do momentu wykorzystania.
 



















Comments
No Comments