Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Tarta bezglutenowa z kremem

Aktualizacja: 23 sty, 2019 · Opublikowany: 24 mar, 2014 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Tarta bezglutenowa z kremem, niepozorna, ale smak ciasta jest naprawdę wspaniały i wyjątkowy! Ciasto kojarzy mi się troszkę z wielkanocnymi mazurkami. Tarta powstała przypadkowo w leniwy ciepły dzień, cudowny nastrój, pyszna kawka w kubku i tylko ciacha brak. W taki dzień nawet ja nie mam ochoty na długie pichcenie. W takiej sytuacji potrzebny jest błyskawiczny przepis. Spód przygotowałam z mieszanki mąk bezglutenowych, ziemniaczanej, ryżowej, kukurydzianej i wiórków kokosowych. Krem to tylko trzy składniki śmietana, serek mascarpone i masa kajmakowa o smaku adwokata. Krem wyszedł bajeczny, delikatny lekki niczym mus, a jego smak to poezja! Do uzyskanie tak cudownego smaku konieczna jest masa krówkowa o smaku adwokata. Warto przy okazji najbliższych zakupów poszukać odpowiedniej puszki kremu, bez niej smak nie będzie już tak wspaniały. Tartę z powodzeniem można zakwalifikować jako mazurek świąteczny, wystarczy kilka delikatnych dekoracji wielkanocnych na wierzchu kremu i mazurek gotowy!

📖 Przepis

tarta bezglutenowa z kremem
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Tarta bezglutenowa z kremem

Fantastyczna tarta.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 120 g mąki ryżowej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka łyżeczka pp
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 średnie jajko
  • 200 g ziemnego masła
  • opcjonalnie 1 łyżka gęstego mleka kokosowego

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietany 36 %
  • 180 g gotowej masy krówkowej (o smaku adwokat)
  • dżem z czarnej porzeczki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, cukier trzcinowy, dodać posiekane zimne masło, jajko i żółtka, zagnieść ciasto w razie potrzeby dodać łyżkę mleczka kokosowego lub śmietany.
  • Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na czas rozgrzania piekarnika.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim formę do tarty ( o średnicy 22 cm ), używam ceramicznej formy, więc nie muszę jej smarować tłuszczem, ale jeśli macie inną należy ją wcześniej wysmarować olejem i wysypać mąką kukurydzianą lub wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto przed włożeniem od piekarnika nakłuć widelcem, całą jego powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
  • Po upieczeniu spód całkowicie wystudzić.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno.
  • Serek mascarpone umieścić w misce, porcjami dodać do niego masę krówkową i ubić na średnich obrotach na koniec dodać śmietanę.
  • Wystudzony spód posmarować kilkoma łyżkami dżemu, nałożyć masę serową, wyrównać wierzch.
  • Tartę przechowujemy w lodówce pod przykryciem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

W przepisie podana jest podwójna ilość ciasta, należy więc ciasto podzielić na dwie równe części, jedną zamrozić, będzie na następny raz 🙂 Oczywiście możecie przygotować dwie tarty, należy wtedy podwoić ilość składników na krem!
tarta bezglutenowa z kremem
tarta bezglutenowa z kremem

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Julka napisał

    18 stycznia, 2024 at 9:45 pm

    Hej! Bardzo fajne połączenie smaków.
    Cd kremu:
    Proponuję zmniejszyć ilość kremówki o połowę i ubijac od razu z mascaprone - za pierwszym razem masa była u mnie zdecydowanie za rzadka, przy ubijaniu raem i delikatnym wkręcaniu ok 120 g kajmaku - wszystko ok.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 stycznia, 2024 at 2:25 pm

      Dziękuję, cieszę się, że tarta smakuje.
      Każdy sposób jest dobry 🙂 u mnie wychodzi dobry krem z podanych składników, ale oczywiście może mieć tutaj znaczenie serek mascarpone, którego używany. Serek z niektórych firm jest dość płynny i trudno go okiełznać 😉
      Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Roma napisał

    14 września, 2021 at 11:03 pm

    Kasza manna nie jest bezglutenowe więc raczej nie należy nią wsypywać dna foremki

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 września, 2021 at 1:42 pm

      Tak to prawda, klasyczna kasza mamma nie jest bezglutenowa, chyba że mamy kaszę mannę bezglutenową, ale wiem, że jest to raczej mało popularny dodatek, więc zmieniłam propozycję wysypania formy na np. mąkę kukurydzianą. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  3. Judi napisał

    12 marca, 2015 at 11:26 am

    Czy spód nadaje się do mazurka? czy ewentualnie można zrezygnować z dodania wiórków kokosowych i zamienić na coś innego? np. zwiększyć ilość mąki?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 marca, 2015 at 12:25 pm

      Spód i całą tartę osobiście zakwalifikowałam do mazurków 🙂 z tym kremem jest naprawdę rewelacyjny i bardzo pasuje na Wielkanoc 🙂 Z przepisu możesz wyrzucić wiórki kokosowe, a w zamian dodać w równych porcjach np: po 40 g więcej każdej użytej do tego przepisy mąki, czyli 40 g ryżowej, 40 g kukurydzianej i 40 g ziemniaczanej 🙂

      Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    24 marca, 2014 at 9:11 pm

    Dziękuję 🙂 ach! ten krem... powiem szczerze, że warto zrobić ją wieczorem i schować do lodówki, a następnego dnia spałaszować, ciasto przez noc robi się delikatne, mniam 🙂

    Odpowiedz
  5. Tomasz Wydra napisał

    24 marca, 2014 at 2:53 pm

    4 gwiazdki
    Wygląda przepysznie. może jeszcze dziś przyrządzę

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 marca, 2014 at 9:15 pm

      Mam nadzieję, że będzie tak bardzo smakowała jak nam 🙂 Robiłam ją już trzy razy, jedna po drugiej ... taka dobra 🙂 Smacznego !

      Odpowiedz
  6. Jola Rotta napisał

    24 marca, 2014 at 10:57 am

    wyglada pysznie:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.