Tarta bezglutenowa z kremem, niepozorna, ale smak ciasta jest naprawdę wspaniały i wyjątkowy! Ciasto kojarzy mi się troszkę z wielkanocnymi mazurkami. Tarta powstała przypadkowo w leniwy ciepły dzień, cudowny nastrój, pyszna kawka w kubku i tylko ciacha brak. W taki dzień nawet ja nie mam ochoty na długie pichcenie. W takiej sytuacji potrzebny jest błyskawiczny przepis. Spód przygotowałam z mieszanki mąk bezglutenowych, ziemniaczanej, ryżowej, kukurydzianej i wiórków kokosowych. Krem to tylko trzy składniki śmietana, serek mascarpone i masa kajmakowa o smaku adwokata. Krem wyszedł bajeczny, delikatny lekki niczym mus, a jego smak to poezja! Do uzyskanie tak cudownego smaku konieczna jest masa krówkowa o smaku adwokata. Warto przy okazji najbliższych zakupów poszukać odpowiedniej puszki kremu, bez niej smak nie będzie już tak wspaniały. Tartę z powodzeniem można zakwalifikować jako mazurek świąteczny, wystarczy kilka delikatnych dekoracji wielkanocnych na wierzchu kremu i mazurek gotowy!
📖 Przepis
Tarta bezglutenowa z kremem
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 120 g mąki ryżowej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka łyżeczka pp
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 3 sztuki żółtka
- 1 średnie jajko
- 200 g ziemnego masła
- opcjonalnie 1 łyżka gęstego mleka kokosowego
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml zimnej śmietany 36 %
- 180 g gotowej masy krówkowej (o smaku adwokat)
- dżem z czarnej porzeczki
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, cukier trzcinowy, dodać posiekane zimne masło, jajko i żółtka, zagnieść ciasto w razie potrzeby dodać łyżkę mleczka kokosowego lub śmietany.
- Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na czas rozgrzania piekarnika.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim formę do tarty ( o średnicy 22 cm ), używam ceramicznej formy, więc nie muszę jej smarować tłuszczem, ale jeśli macie inną należy ją wcześniej wysmarować olejem i wysypać mąką kukurydzianą lub wiórkami kokosowymi.
- Ciasto przed włożeniem od piekarnika nakłuć widelcem, całą jego powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
- Po upieczeniu spód całkowicie wystudzić.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno.
- Serek mascarpone umieścić w misce, porcjami dodać do niego masę krówkową i ubić na średnich obrotach na koniec dodać śmietanę.
- Wystudzony spód posmarować kilkoma łyżkami dżemu, nałożyć masę serową, wyrównać wierzch.
- Tartę przechowujemy w lodówce pod przykryciem.
- Smacznego!
Julka napisał
Hej! Bardzo fajne połączenie smaków.
Cd kremu:
Proponuję zmniejszyć ilość kremówki o połowę i ubijac od razu z mascaprone - za pierwszym razem masa była u mnie zdecydowanie za rzadka, przy ubijaniu raem i delikatnym wkręcaniu ok 120 g kajmaku - wszystko ok.
Pozdrawiam!
Anna napisał
Dziękuję, cieszę się, że tarta smakuje.
Każdy sposób jest dobry 🙂 u mnie wychodzi dobry krem z podanych składników, ale oczywiście może mieć tutaj znaczenie serek mascarpone, którego używany. Serek z niektórych firm jest dość płynny i trudno go okiełznać 😉
Pozdrawiam serdecznie
Roma napisał
Kasza manna nie jest bezglutenowe więc raczej nie należy nią wsypywać dna foremki
Anna napisał
Tak to prawda, klasyczna kasza mamma nie jest bezglutenowa, chyba że mamy kaszę mannę bezglutenową, ale wiem, że jest to raczej mało popularny dodatek, więc zmieniłam propozycję wysypania formy na np. mąkę kukurydzianą. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Judi napisał
Czy spód nadaje się do mazurka? czy ewentualnie można zrezygnować z dodania wiórków kokosowych i zamienić na coś innego? np. zwiększyć ilość mąki?
Anna napisał
Spód i całą tartę osobiście zakwalifikowałam do mazurków 🙂 z tym kremem jest naprawdę rewelacyjny i bardzo pasuje na Wielkanoc 🙂 Z przepisu możesz wyrzucić wiórki kokosowe, a w zamian dodać w równych porcjach np: po 40 g więcej każdej użytej do tego przepisy mąki, czyli 40 g ryżowej, 40 g kukurydzianej i 40 g ziemniaczanej 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
Dziękuję 🙂 ach! ten krem... powiem szczerze, że warto zrobić ją wieczorem i schować do lodówki, a następnego dnia spałaszować, ciasto przez noc robi się delikatne, mniam 🙂
Tomasz Wydra napisał
Wygląda przepysznie. może jeszcze dziś przyrządzę
Anna napisał
Mam nadzieję, że będzie tak bardzo smakowała jak nam 🙂 Robiłam ją już trzy razy, jedna po drugiej ... taka dobra 🙂 Smacznego !
Jola Rotta napisał
wyglada pysznie:)