Batony energetyczne rewelacyjne dla małych i dużych łasuchów naturalnie słodkie, a to dzięki cukrom zawartym w suszonych owocach. Żeby batony były bardziej apetyczne i zachęciły dzieci do spróbowania ich, przygotowałam je w wersji z ciemną czekoladą. Czekolada skutecznie przyciągnęła dzieci, a co ważniejsze batony bardzo im posmakowały, i to największy sukces! Bardzo ważne jest to, aby przekonać i zachęcić dzieci do tego typu zdrowych słodyczy. Popularne batoniki ze sklepu nie mają w sobie nic zdrowego, tylko dużo, dużo słodzików... Taki baton energetyczny, oczywiście od czasu do czasu, bo to jednak słodycz, możemy podrzucić do plecaka naszego dziecka, lub do torby męża lub żony. Baton dostarczy odpowiedniej ilości energii i zaspokoi ochotę na słodkości. Pamiętajcie o tym, aby składniki na batony wybierać starannie i dobrze, aby były ekologiczne i nie były konserwowane siarką. Smacznego!
📖 Przepis
Energetyczne Batony
🥘 Składniki
- 100 g migdałów w skórce
- 100 g suszonych moreli
- 100 g żurawiny
- 50 g suszonego ananasa
- 50 g rodzynek sułtanek
- 100 g nasion słonecznika - nieprażonego
- 40 g amarantusa ekspandowanego - popping - można zastąpić płatkami owsianymi
- 30 g oleju kokosowego
- 30 - 40 g syropu z agawy
- 40 g nasion siemnienia
- 50 g dobrej jakościowo ciemnej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego - opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Migdały posiekać można zrobić to przy pomocy noża lub robota kuchennego.
- Następnie morele, ananas, żurawinę i rodzynki rozdrobnić w robocie, połączyć z migdałami, dodać nasiona słonecznika i siemię lniane, amarantus, olej kokosowy i syrop z agawy, całość wymieszać najlepiej dłonią, powinna powstać klejąca masa.
- Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia, na jednym z nich rozłożyć masę, uformować dłońmi kwadrat, dociskając masę, aby tworzyła zwarty blok. Nałożyć drugi kawałek papieru do pieczenia na wierzch uformowanej masy, rozwałkować przy pomocy wałka na grubość około 2 - 3 cm.
- Zdjąć górną warstwę papieru jeśli boki naszego bloku rozeszły się, należy je uformować ręcznie. Przy pomocy dużego ostrego noża pokroić blok na dowolnej wielkości batony - u mnie wyszło 16 batonów.
- Każdy baton uformować w dłoni ( ścisnąć ), aby tworzyły ładny zwarty prostokątny kształt.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 70 st C.
- Batony wraz z papierem przenieść na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika i suszyć przez około 35 minut.
- Czekoladę rozpuścić na parze - do większego rondelka wlać odrobinę wody, doprowadzić do wrzenia, na nim postawić mniejszy rondelek lub metalową miseczkę ( szklaną ) do, której należy włożyć połamaną czekoladę, kiedy czekolada zrobi się płynna, zdjąć z ognia. Rozpuszczoną czekoladą "malujemy" batony, wystarczy boki i wierzch
- Batony pozostawić do całkowitego wystudzeniu. Zimne batony przełożyć do plastikowego pojemnika, zamknąć szczelnie i schować do lodówki.
- Smaczneog!
Comments
No Comments