Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb z płatkami owsianymi

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 31 mar, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i odrobiną mąki gryczanej. Pieczywo świetne nadaje się na kanapki śniadaniowe, uwielbiam je z domowym twarożkiem i awokado. Chleb można wykorzystać na grzanki, które będą fantastyczne jako dodatek do jajek po benedyktyńsku lub do zupy cebulowej. Chleb przygotowany jest na zakwasie żytnim, więc jego smak jest lekko kwaśny, a konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna. Wykonanie chleba jest bardzo proste, bo sprowadza się do ręcznego wymieszania składników, jak zwykle najdłuższy etap w przygotowaniu chleba na zakwasie, to etap przygotowania zaczynu. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem przed pójściem spać, przez noc zaczyn nabierze mocy, a rano będzie można przystąpić do mieszania ciasta właściwego. Czyli  następnego dnia rano wystarczy dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, a już po południu będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżego i pachnącego chleba.

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb z płatkami owsianymi

Miękki, wilgotny, pyszny chleb na zakwasie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 300 g wody
  • 30 g nasion siemienia
  • 130 g maki żytniej typ 2000

Składniki na ciasto właściwe

  • 350 g wody
  • 15 g soli
  • 150 g mąki gryczanej
  • 30 g siemienia lnianego
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g otrąb pszennych
  • 200 g mąki krupczatki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
  • Następnego dnia ( najlepiej po upływie 12 godzin ) dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając dodawanie składników od wody, a następnie pozostałe, ciasto wymieszać dokładnie maszyną lub dużą łyżką. Miskę z ciastem ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godzin.
  • Po tym czasie ciasto przerobić, foremkę o wymiarach 12 x 25 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami, przelać ciasto, wierzch spryskać olejem, formę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoja objętość.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
  • Do piekarnika tuż przed wstawieniem chleba wsypujemy szklankę kostek lodu, wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy przez 45 - 50 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
  • Smacznego!
chleb z platkami owsianymi

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Zapytanie napisał

    18 czerwca, 2023 at 10:06 pm

    Witam,
    czy można łączyć do wypieku chleba mąkę żytnią pytlową typu 720 i mąkę żytnią razową typu 2000?
    Jadłam u znajomej bardzo pyszny chleb. Dostała od kogoś. Zawierał oprócz w/w mąk płatki owsiane i siemię lniane. Był pieczony na naturalnym zakwasie. Składniki mam natomiast sposobu wykonania nie. Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 lipca, 2023 at 10:34 am

      Tak oczywiście można łączyć różnego rodzaju mąki pszenne i żytnie z różnych przemiałów. Należy jednak pamiętać, że jeśli dodamy do ciasta zbyt dużą ilość mąki np. typu 2000 to chleb będzie cięższy niż gdyby był z przewagą mąki żytniej lub pszennej białej. Może Pani wybrać dowolny chleb przygotowany na bazie zakwasu lub z dodatkiem drożdży i zmodyfikować o dodanie w/w mąk.
      Turaj przykładowy przepis z płatkami i mąką żytnią oraz ziarnami https://sprawdzonakuchnia.pl/chleb-z-platkami-i-ziarnami/
      lub ten, tutaj może Pani zamienić mąkę gryczaną na żytnią https://sprawdzonakuchnia.pl/chleb-platkami-owsianymi/

      Odpowiedz
  2. An etka napisał

    20 czerwca, 2016 at 9:48 pm

    Zatem czekam z niecierpliwością :). Jak tylko przeminą zapowiadane afrykańskie upały, od razu zabiorę się do pieczenia :).

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 czerwca, 2016 at 10:04 pm

      Po deszczowym dniu to już tęsknię za słońcem 🙂

      Odpowiedz
  3. An etka napisał

    17 czerwca, 2016 at 8:01 pm

    Aniu, znów pyszny chleb :). Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 czerwca, 2016 at 12:13 am

      Bardzo się cieszę, że i ten chlebek smakował 🙂 już niebawem kolejny chleb na zakwasie z siemieniem lnianym... pyszny 🙂

      Odpowiedz
  4. ewelina napisał

    02 sierpnia, 2014 at 4:38 pm

    Witam, Jaką inną mąką mogę zastąpić mąkę gryczaną? np. pszenną chlebową?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 sierpnia, 2014 at 1:11 am

      Mąkę gryczaną można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą lub żytnią.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.