Sałatka z kaszy gryczanej z dodatkiem szparagów to pełnowartościowy pożywny posiłek, a w mniejszej ilości może być dodatkiem do dania głównego. Kasza gryczana bogata jest w białko, składniki mineralne, węglowodany, żelazo, potas, magnez i nie zawiera glutenu! Czyli samo zdrowie, a do tego pyszne delikatne, zielone szparagi, przepiórcze jajeczka, soczyste, słodkie pomidorki koktajlowe oraz chrupiąca sałata rzymska w wersji mini. Wszystko podane z sosem majonezowo-musztardowym i marynowaną czerwoną cebulą. Dodatek w postaci świeżych listków mięty jest bardzo ważnym składnikiem, bo nadaje całości bardzo ciekawego, świeżego smaku. Drugim ważnym elementem jest dobrze ugotowana kasza, czyli musi być jędrna! Kaszę należy dobrze doprawić, aby nie była mdła, a doprawiamy ją skórką i sokiem z cytryny oraz przyprawami. Do przygotowania sałatki używam kaszy ugotowanej dzień wcześniej, zazwyczaj gotuję odrobinę więcej na obiad. Ta pyszna sałatka z pewnością zagości na naszym Wielkanocnym stole, a dziś na kolacji! Smacznego!
📖 Przepis
Sałatka z kaszy i szparagów
🥘 Składniki
- 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 500 g zielonych szparagów
- 2 sztuki mini sałaty rzymskie (lub jedna duża)
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- 8 sztuk jajeczek przepiórczych
- 1 łyżeczka siekanej świeżej mięty
- skórka otarta z ½ cytryny i odrobina soku
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżeczki musztardy delikatesowej
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu
- 1 średnia czerwona cebula
🔪 Instrukcje
- Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Pomidorki umyć, również pokroić na połówki.
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu, a następnie przecedzić i wrzucić na chwilkę do lodowatej wody, ponownie odcedzić i pozostawić na sicie, aby ociekły z wody, kiedy będą już suche przekroić na trzy części. Sałatę umyć, pokroić wzdłuż na centymetrowe paski. Cebulę pokroić w cienkie krążki, włożyć do małej miseczki, dodać łyżkę cukru, łyżkę octu, całość wymieszać i odstawić na 15 minut.
- W garnuszku wymieszać majonez z musztardą i pieprzem oraz z 1 łyżeczką posiekanej mięty. Zimną kaszę doprawić skórką i sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Na dużym talerzu ułożyć pokrojoną sałatę na nią rozsypać kaszę, polać odrobiną sosu, ułożyć szparagi, pomidorki, jajka i marynowaną cebulę. Po wierzchu sałatki posypać pieprzem.
- Po nałożeniu porcji sałatki na talerz można dodatkowo polać sosem.
- Smacznego!
Iza napisał
Nie sądziłam, że kasza gryczana jest tka zdrowa, przynajmniej tak tu wyczytałam, ciekawe połaczenia w przepisie
Anna napisał
Kasza jest bardzo, bardzo zdrowa, a sałatkę polecam jest pyszna i pożywna 🙂