Idą święta i pojawia się pytanie, jakie ciasto upiec... może mazurek, ciasto drożdżowe, sernik ... ?! Jeśli nie macie pomysłu to polecam Wam tartę migdałowo-pomarańczową. Postanowiłam stworzyć nowy smak tarty bazując na wyśmienitym przepisie na tartę migdałowo-malinową zwaną Bakewell. W dzisiejszej wersji smak malin zastąpiłam pomarańczą, który w połączeniu z migdałami wyszedł obłędny! Ciasto na spód tarty to w zasadzie mieszanka mąki, masła z odrobiną cukru-bez dodatku jajek, dzięki temu ciasto jest bardzo kruche i delikatne. Na tak przygotowany spód należy rozsmarować dżem z pomarańczy, a najlepiej użyć do tego dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki, który jest mocniejszy i bardziej intensywny w smaku. Na to idą smażone pomarańcze i masa migdałowa, tarta jest wspaniała i tak pyszna, że potrzeba dużo silnej woli, aby nie sięgać ciągle po kolejną dokładkę 🙂
📖 Przepis
Tarta migdałowo-pomarańczowa
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 225 g mąki pszennej
- 225 g masła
- 60 g cukru
- 1 szczypta soli
Składniki na krem
- 150 g masła
- 150 g mielonych migdałów
- 130 g drobnego cukru
- 4 średnie jajka
Dodatkowo
- 70 g płatków migdałowych
- 250 ml dżemu pomarańczowego
- 350 g obranych pomarańczy i skórka otarta z ½ pomarańczy
- 2 łyżki cukru trzcinowego
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze ( można zrobić to ręcznie ), zagnieść ciasto.
- Formę o wymiarach 22 x 32 cm (może być odrobinę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika.
- Obrane pomarańcze pokroić na kwadraty (około 2 x 2 cm), umieścić je w małym rondelku, dodać 2 łyżki cukru, skórkę pomarańczy, smażyć przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, sok powinien odparować, po tym czasie przełożyć pomarańcze na sito, aby ociekły z resztek soku.
- Do rondelka włożyć masło, rozpuścić je, a następnie delikatnie przestudzić. Do miksera wbić jajka, dodać cukier i mielone migdały, zmiksować, następnie wlać cienkim strumieniem masło, miksować do połączenia się składników.
- Na podpieczony spód wyłożyć dżem, rozsmarować na całej powierzchni ciasta, na dżem nałożyć cząstki pomarańczy, zalać masą migdałową, górę posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika, piec przez około 35 - 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki, wierzch ciasta powinien być złoty. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Comments
No Comments