Surówka wiosenna z białej młodej kapusty z dodatkiem marchewki, rzodkiewki doprawiona syropem z agawy i sokiem z cytryny. Surówka taka jest najlepszym dodatkiem do każdego dania obiadowego. Zdrowa smaczna, chrupiąca z orzeźwiającą nutą cytryny, smakuje każdemu bez wyjątku! Kilka słów o kapuście, która jest bardzo wartościowym warzywem i to w każdej postaci, bo na surowo, gotowana, kiszona, duszona. Kapuściana głowa zawiera dużo witaminy C, A, K, E, witaminy z grupy B. Bogata jest w kwas foliowy, wapń, potas i magnez jest niskokaloryczna!!! Liście kapusty wykorzystywane są do okładów przy bólach reumatycznych stawów. LIścia nadaj się również do leczenia małych ran i owrzodzeń. Pomagają w profilaktyce nowotworowej o podłożu hormonalnym jajników, prostaty i piersi. Okład z liści kapusty są często ratunkiem dla karmiących matek, którym przydarzył się zator mleczny. Okłady z liści kapusty mogą ustrzec przed zapaleniem piersi, sama miałam okazję wypróbować, działają rewelacyjnie!
Jak widzicie, wiele przemawia za tym, aby kapusta na co dzień gościła na naszych stołach. Jej cena, która jest bardzo niska, dostępność przez cały rok i oczywiście jej walory smakowe to wystarczające argumenty za tym, żeby jeść jej jak najwięcej ! To tyle o kapuście, a teraz surówka wiosenna!
📖 Przepis
Surówka wiosenna
🥘 Składniki
- ½ główki młodej kapusty
- 2 średnie marchewki (młode)
- 4 duże rzodkiewki
- sok z cytryny
- syrop z agawy
- świeży koperek
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Marchew obrać, rzodkiewkę umyć zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Koperek posiekać i dodać do pozostałych składników.
- Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i syropem z agawy. Wymieszać.
- Smacznego!
Sprawdzona Kuchnia napisał
Polecam, do ryby fantastyczna!!! 🙂
Jola Rotta napisał
...wyglada smacznie:)