Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Curry z krewetkami

Aktualizacja: 22 sty, 2019 · Opublikowany: 29 maj, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Dania takie jak curry z krewetkami szczególnie lubię, kiedy na zewnątrz są już typowo letnie temperatury. Zupełnie nie mam wtedy ochoty na stanie w kuchni i przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych dań. Obiad błyskawiczny, a i przy tym bajecznie dobry! Jedząc curry z krewetkami, można na chwilę przenieść się nad błękitny ocean i poczuć jego cudownie orzeźwiającą bryzę.

Jeśli nie macie krewetek, można zastąpić je filetem z łososia lub dorsza. Rybę należy pokroić na kawałki o wymiarach 3x3 cm i dodać tak jak krewetki w ostatniej fazie gotowania. Sos można przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem dania dodać krewetki lub rybę. Obiad będzie gotowy w 5 minut, a Wy możecie oddać się błogiemu lenistwu. Smacznego!

📖 Przepis

curry z krewetkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Curry z krewetkami

Pyszne i proste danie, idealne na obiad.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ łyżeczki suszonego chilli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • olej do smażenia najlepiej arachidowy (ale może być słonecznikowy)
  • 1 średnia cebula
  • skórka i sok z ½ cytryny lub limonki
  • kawałek laski cynamonu
  • ½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1 puszka puszka
  • 300 ml wody
  • 7 łyżek mleczka kokosowego
  • 5 krewetek na osobę
  • 1 garść świeżej kolendry
  • ryż dla 4 osób
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ugotować ryż.
  • Do moździerza włożyć nasiona kolendry, kurkumę, chilli, kminek wszystkie przyprawy rozetrzeć na pył dodać czosnek i imbir ( starte na tartce o małych oczkach ) całość utrzeć na pastę. Cebulę pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać pastę, całość smażyć około minuty, następnie dodać puszkę pomidorów i wodę, kawałek cynamonu, gotować na wolnym ogniu około 20 minut lub do chwili, kiedy sos zgęstnieje. Doprawić solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
  • Na koniec dodać krewetki, gotować do czasu, kiedy krewetki zrobią się różowe, na końcu dodać mleczko kokosowe, wymieszać, zestawić z ognia.
  • Przed podaniem posypać skórką z cytryny lub limonki, posypać siekaną kolendrą, podawać z ciepłym ryżem.
  • Smacznego!
curry z krewetkami
curry z krewetkami

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Rank napisał

    28 listopada, 2017 at 3:01 pm

    Świetny przepis, dziękuję 🙂 Robiłem w weekend i wyszło idealnie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 listopada, 2017 at 3:08 pm

      Bardzo proszę i polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  2. Marek Masalski napisał

    01 lipca, 2014 at 10:50 am

    Potrawa z pewnością dietetyczna, jednak gdzie są te gorące dni się pytam? Ostatnio tylko pada i pada i zamiast krewetek chyba trzeba wcinać czosnek z kiełbasą 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lipca, 2014 at 12:29 am

      No właśnie też się zastanawiam, GDZIE TO LATO poszło 🙁 ? ...a ja pakuję walizkę i uciekał na tydzień 🙂 mam nadzieję, że w świecie znajdę pogodę 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Tomasz napisał

    02 czerwca, 2014 at 10:03 am

    Nie dość, że wygląda pięknie, to również wspaniale smakuje. Polecam...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 czerwca, 2014 at 12:45 pm

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  4. Konczi i Szpileczka napisał

    29 maja, 2014 at 10:52 am

    Pieknie wygląda

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2014 at 6:08 pm

      Dziękuję 🙂 Polecam jest bardzo smaczne i proste 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.