Tarta majowa jest typowo wiosennym deserem z mnóstwem truskawek i wiosennych jagód. Jagody kaukaskie (kamczackie) mają bardzo wiele składników leczniczych, które warto dostarczyć organizmowi w okresie wiosennym. Jagody pomogą nam przy problemach z ciśnieniem krwi, skutecznie obniżając je. Wzmocnią naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii i wirusów. Odtruwają organizm z toksyn! Smak jagód kaukaskich jest wyjątkowy lekko słodki z delikatną goryczką. Świetnie smakują na surowo jako dodatek do deserów, sałatek i ciast, na przykład tak jak w dzisiejszej propozycji.
Kruche ciasto przygotowane jest z mąki typu krupczatka z dodatkiem mąki ryżowej. Oczywiście, jeśli nie macie ryżowej mąki, ciasto można zagnieść w 100% z krupczatki, będzie również pyszne. Zachęcam do was, abyście spróbowali tego pysznego i prostego ciasta. Jest proste i szybkie do przygotowania, a to bardzo istotne, kiedy mamy za oknem piękną pogodę.
Uwaga! Ilość ciasta wystarcza na przygotowanie dwóch kruchych spodów o średnicy 25-26 cm. Nie wykorzystaną połowę ciasta należy zamrozić, przyda się w nieoczekiwanym momencie do przygotowania kolejnej tarty 🙂
📖 Przepis
Tarta majowa
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej (typu Krupczatka)
- 200 g mąki ryżowej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 duże jajko
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 125 g cukru
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 160 ml skondensowanego mleczka (słodzone)
- sok z ½ cytryny
Dodatkowo
- 2 szklanki bardzo dojrzałych truskawek
- ½ szklanki jagód (użyłam kaukaskiej może być borówka amerykańska)
🔪 Instrukcje
- Mąkę pszenną i ryżową umieścić w misce lub na blacie, dodać masło, które należy posiekać nożem na drobne kawałki, dodać cukier i żółtka, sprawnie zagnieść ciasto.
- Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką ryżową lub tarta bułką.
- Odciąć połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę, ciasto wstawić do lodówki na 20 minut, pozostałą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Po schłodzeniu ciasto nakłuć widelcem, całą powierzchnię, wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu spód ciasta wystudzić.
- Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno.
- Do miski włożyć serek i mleczko skondensowane, krótko zmiksować na średnich obrotach, następnie dodać ubitą śmietanę, połączyć miksując na średnich obrotach, a na koniec dodać sok z cytryny, szybko wymieszać.
- Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki i jagody. Tartę przed podaniem można schłodzić.
- Smacznego!
Monika napisał
Świetny przepis! Wszedł na stałe do listy ulubionych deserów. Teraz serwuję z borówkami. I bardzo podoba mi się, że proporcje dotyczą 2 ciast. Już parę razy poratowałam się zamrożoną częścią 🙂
Anna napisał
Moniczko, bardzo się cieszę, że u Ciebie się to również sprawdza 🙂 zawsze dobrze mieć zapasik, a ciasto kruche bardzo lubi zamrażalnik 😉
Sprawdzona Kuchnia napisał
😉
RobeRt Zerkowski napisał
ŁŁoooooo.. 🙂
JUSTYNA napisał
Zapewne ciacho pyszne ,ale sam widok na zdjęciu już zachęca :)pozdrawiam gorąco!!!
Anna napisał
Ciacho super 🙂 bardzo dobre, świeże owoce, prosty krem...mniam 🙂 polecam!
Krzych napisał
Z tego, co piszesz o jagodach kamczackich, to działają jak czosnek, tylko chuch po nich bardziej ministerialny 🙂
Pamiętajcie!!!
Podzielcie ilość składników przez dwa i ciasta Wam wyjdzie na jedną tartę o średnicy 25-26cm.
Niczego nie będzie trzeba wtedy mrozić 😉
Anna napisał
To prawda! ta mała owalna jagódka ma moc czosnku...i po spożyciu jej spokojnie można dać całusa ukochanej/ukochanemu 😉 Ilość ciasta jest zamierzona 😉 to propozycja dla tych, którzy nie lubią zagniatać kruchych ciast, więc lepiej zrobić to raz i mieć na dwa 😉 czasami z braku chęci, sił czy czasu do zrobienia czegoś własnoręcznie kupujecie gotowce, niezbyt dobre... 🙁 a mając taki zapasik w każdej chwili można przygotować domową tartę 🙂 Oczywiście ilość składników można podzielić na pół, choć ja się cieszę, że mam już drugą porcję gotową 🙂 Przekonany ;)?
Krzych napisał
Aniu, no jasne, że przekonany!
Mnie do Twoich przepisów nie trzeba przekonywać 🙂
Po fakcie zresztą zacząłem się zastanawiać, jak podzielić na pół 3 żółtka i jedno jajko..
A taki mądry byłem 😀
Nic nie dzielcie!!
Zamiast kupować sklepowe gnieciuchy, lepiej zamrozić!
Uff, wybrnąłem 😉
Apropos zagniatania kruchego- Mama moja podpatrzyła gdzieś takie coś wyglądające jak mezzaluna do siekania ziół, tyle, że do siekania właśnie masła z mąką. Kupiłem jako dobry syn w prezencie i mówi, że zadowolona 🙂
Anna napisał
No, masz szczęście, he, he!;) a taki sprzęt ma 🙂 super jest i widziałam, że pojawia się w naszych Polskich sklepach 🙂 bardzo ułatwia pracę, polecam !