Masz coś słodkiego do kawy? Takie pytanie pewnie często słyszycie, a może nawet sami sobie je zadajecie, jeśli odpowiedz, brzmi nie to mam rozwiązanie. Dzisiejszy deser jest bardzo prosty, łatwy i przede wszystkim błyskawiczny do przygotowania i o to chodzi w tej propozycji. Do przygotowania spodu tarty potrzebne będą chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym. Tartę wypełnimy klasyczną mieszanką serową przygotowaną z serka mascarpone i śmietany. Masa będzie w nucie limonkowo-waniliowej. Natomiast zwieńczeniem tarty będą truskawki, które po sezonie truskawkowym można zastąpić innymi owocami. Wspaniałe będą smakowały maliny, borówki amerykańskie lub jeżyny. Tarta może być podana od razu po przygotowaniu, choć lepiej smakuje lekko schłodzona.
📖 Przepis
Tarta błyskawiczna
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 100 g czekoladowych płatków śniadaniowych
- 40 g masła
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka starta z ½ limonki i sok z niej
- 1 łyżka ekstrakty waniliowego
- truskawki do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać odmierzoną ilość płatków, zgnieść je dłonią lub pałką, nie należy ich rozgniatać na pył, wystarczy delikatnie, dodać masło, wymieszać.
- Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, na dno wysypać przygotowane płatki, rozłożyć je równomiernie delikatnie ugnieść dłonią, wstawić do lodówki na 10 minut lub na kilka minut do zamrażalnika.
- W wysokim naczyniu ubić zimną śmietanę na sztywno.
- W misce umieścić serek dodać cukier, skórkę z limonki, sok i wanilię, krótko zmiksować, dodać bitą śmietanę, połączyć z masą serową.
- Na schłodzony spód wyłożyć masę, wierzch tarty ułożyć wcześniej umyte i pokrojone truskawki, przechowywać w lodówce.
- Smacznego!
Sprawdzona Kuchnia napisał
Ciasto pięknie wygląda Pani Jolu 🙂
Jola Rotta napisał
Truskawki dla mnie najlepiej smakuja z ciastem biszkoptowym lub na kruchej tarcie:)
Krzych napisał
Czytam błyskawiczna-mysle sobie Krzychu, to ta druga kula ciasta, zamrożona.
A tu chała, sie okazało, ze płatki. Też dobrze. 🙂
Faktycznie migiem powstaje.
Anna napisał
Krzychu, no co Ty! Kula ciasta już dawno wykorzystana, przyszła jakaś chmara dzieci do moich córek i domagały się szybko ciasta no, to poszło...nawet zdjęcia nie zrobiłam! Więc kolejny błyskawiczny przepis trzeba było przygotować, właśnie dla takich gości :), ach! i ten przepis, to chyba dobry dla Ciebie, bo Ty piekarnika chyba nie masz;) możesz przygotować wersją dla bardziej dorosłych dzieci, czyli zamiast chrupek dać ciastka czekoladowe :)))
Krzych napisał
Piekarnika nie mam, owszem. Tyle, ze z miłości do żony(wysłała po płatki śniadaniowe do sklepu) kupiłem dwa pudła(jedno gratis 😉 ) płatków właśnie. Nie takich, jak trzeba...
Jedno pudło zamordowałem tłuczkiem na panierkę, drugie stoi.
Po zmieszaniu z podgrzaną czekoladą będą jak znalazł, do Twojej tarty błyskawicznej.
Anna napisał
Z czekoladą będzie jeszcze lepsza 🙂 czego się nie robi dla miłości 😉 do tego zimne frizzante... Pozdrawiam