Najsmaczniejsze gnocchi verdi przygotowane są ze świeżego szpinaku. Można użyć szpinaku mrożonego, ale muszą to być całe liście nie może to być w żadnym razie miazga szpinakowa, ponieważ mrożony rozdrobniony szpinak traci swoją gęstość, sprężystość i gnocchi mogą się nie udać. Niezbędny będzie również serek ricotta i parmezan oraz świeże liście szałwii. Pyszne kluski na szybki i nieskomplikowany obiad, kluseczki będą smakowały dzieciom i dorosłym są bardzo delikatne i aromatyczne. Rozpływają się w ustach, oczywiście najlepsze będą podane z masłem szałwiowym i parmezanem!
📖 Przepis
Gnocchi ze szpinaku i ricotty
Niecodzienne, pyszne kluseczki.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1,5 kg świeżego szpinaku (bez ogonków lub 400 g mrożonego - całe liście)
- 50 g masła
- 1 średnia cebula (drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
- 1 łyżka świeżego (posiekanego majeranku)
- 1 mała gałka muszkatołowa (starta)
- 250 g serka rocotta
- 2 średnie jajka
- 75 g mąki pszennej + do posypania
- 50 g bułki tartej
- 100 g parmezanu (startego + kilka łyżek do posypania)
Dodatkowo
- 75 g masła
- 15 g świeżych liści szałwii
🔪 Instrukcje
- Szpinak oczyścić, powinny być same liście bez twardych ogonków.
- W dużym garnku zagotować niewielką ilość mocno osolonej wody, do wrzątku wrzucić szpinak i gotować około 5 minut, do uzyskania miękkości. Odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie, odcisnąć, a następnie drobno posiekać.
- Roztopić masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek, dodać posiekany majeranek, szpinak i gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do dużej miski i pozostawić do całkowitego wystygnięcia masy. Następnie dodać ricottę, jajka, mąkę, tartą bułkę i parmezan, wymieszać wszystko dokładnie, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
- Gnocchi powinny być bardzo dobrze doprawione, ponieważ obtoczone w mące i ugotowane stracą troszkę swój smak.
- Ciasto włożyć do lodówki, aby stwardniało.
- Łyżką nakładać na posypaną mąką dłoń ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, podsypując od czasu do czasu mąką, by masa nie kleiła się do rąk, układać na posypanej mąką tacy.
- Zagotować wodę, posolić, zmniejszyć ogień, gnocchi wkładać partiami, zamieszać, doprowadzić do delikatnego wrzenia wody, gotować 2 minuty od wypłynięcia.
- Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem szałwiowym, posypane parmezanem.
- Masło szałwiowe: na patelni roztopić masło i dodać całe liście szałwii, chwilkę podsmażyć.
- Smacznego!
pychota napisał
Ja zrobiłam z połową (Ale ze świeżego) i też wyszły pyszne
Anna napisał
Świetnie, świeży jest zdecydowanie smaczniejszy niż mrożony 🙂 Pozdawiam!
Moni napisał
Dzień dobry. DLa czterech porcji potrzebne jest 1,5 kg szpinaku? Może chodziło o inną wagę? Wychodzi trochę dużo.
Anna napisał
Nie, waga jest podana dobrze. Proszę mi wierzyć, że objętość szpinaku po szybkim obgotowaniu znacznie zmniejszy się, a są to gnocchi szpinakowe z dodatkiem serka ricotty, a nie odwrotnie. Może Pani spróbować i dodać 1 kg świeżego szpinaku powinny się również udać 🙂
przecinkowa napisał
Mniam, koniecznie muszę je zrobić .... uwielbiam świeży szpinak 🙂
Moni napisał
Dzień dobry.Dla czterech procji ma być na pewno 1,5 kg szpinaku ?Na pewno chodziło o taką wagę? Wydaje się trochę dużo.