Pomysł na krewetki ziołowo-miodowe przyniosła mi wiosna...i to, co pięknie zazieleniło się na mojej grządce, czyli kolendra, bazylia i mięta. Krewetki w ziołowej marynacie wychodzą delikatnie słodkie z odrobiną pikantnego chilli i fantastycznie orzeźwiającym smakiem mięty oraz skórki cytrynowej. Krewetki można przygotować w domu na patelni, ale oczywiście jeśli pozwoli na, to pogoda to możecie przygotować je na grillu. Do wersji grillowej proponuję użyć patyczków do szaszłyków lub tacek aluminiowych. Krewetki ziołowo-miodowe jest bardzo szybkim i prostym daniem, świetne z surówką z kapusty i ryżem cytrynowym. Smacznego!
📖 Przepis
Krewetki ziołowo - miodowe
Prosty przepis, a jekie wspaniełe danie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 500 g krewetek surowych (mrożonych)
- skórka otarta z ½ cytryny
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki cytryny
- 1 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu cayenne lub chilli
- 2 łyżki siekanej mięty, kolendry i bazylii (z każdego zioła po 2 łyżki)
🔪 Instrukcje
- Krewetki rozmrozić obrać, zioła posiekać, połowę z nich wsypać do miseczki w której zrobimy marynatę.
- Do miseczki kolejno dodać wszystkie wyżej wymienione składniki pamiętając, aby cebulę posiekać bardzo drobno, wymieszać do połączenia się składników, marynata powinna być dość gęstą, dodać krewetki dokładnie wymieszać, aby krewetki pokryły się marynatą, najlepiej marynować przez całą noc, ale jeśli nie macie tyle czasu to wystarczą 2-3 godziny, oczywiście marynowane krewetki przechowujemy w lodówce.
- Jeśli robimy wersję domową, to po prostu rozgrzewamy patelnie i na nią wykładamy krewetki wyjęte z marynaty, smażymy krótko, aby się zbytnio nie wysuszyły pod koniec smażenie wlewamy pozostałą marynatę z której robi się przepyszny sos.
- Gotowe krewetki posypujemy pozostałymi ziołami.
- Smacznego!
Comments
No Comments