Tarta z malinami w czekoladzie w trzech odsłonach. Pierwsza wspomniana już tarta z dodatkiem malin, druga to tarta z gruszką. Trzecią najszybszą wersją, bo z pominięciem kruchego ciasta jest suflet z malinami, a wszystko to przygotujecie z jednego przepisu! Każda wersja jest obłędna, choć przyznam, że dzieci najbardziej czekały na delikatne sufleciki. Suflet należy zjeść zaraz po upieczeniu, bo najlepiej smakuje na ciepło, tartę lepiej skosztować po wystudzeniu! Wracając do naszej tytułowej tarty z malinami w czekoladzie, jest to wersja, która z pewnością zachwyci Was smakiem. Krem czekoladowy jest puszysty i delikatny, a w połączeniu ze świeżymi soczystymi malinami i delikatnym kruchym spodem smakuje wprost bajecznie. Babie lato to czas malin i gruszek i stąd wybór dzisiejszych owoców, ale może macie inny pomysł na owoce, które mogłyby znaleźć tu swoje miejsce. Zapraszam do eksperymentowania 🙂
📖 Przepis
Tarta z malinami w czekoladzie
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko (łyżka śmietany)
Składniki na masę czekoladową
- 200 g ciemnej czekolady (minimum 70%)
- 200 g cukru pudru
- 250 ml śmietany 30 %
- 5 średnich jajek
Dodatkowo
- 3 szklanki malin (lub trzy duże gruszki)
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać, dodać cukier i sól do składników suchych dodać masło, dokładnie posiekać je, zagnieść ciasto na początku rozcierając palcami cząstki masła, dodać żółtko lub śmietanę.
- Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
- Formę na tartę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, placek powinien być cienki, do 5 mm grubości! Jeśli nie macie dużej formy na tartę możecie ciasto podzielić na dwie mniejsze formy lub nadmiar ciasta zamrozić. Ciastem wykładamy spód formy, nakłuwamy całą powierzchnię ciasta łącznie z bokami.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 st C przez około 15 minut - do lekko złotego koloru, wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
Przygotowanie kremu czekoladowego
- Czekoladę rozdrabniamy i wkładamy do garnuszka, który stawiamy na większym garnku z gotującą się wodą, rozpuszczamy czekoladę.
- Śmietanę ubijamy z dodatkiem 100 g cukru pudru, drugą połowę cukru ucieramy z całymi jajkami na puszystą masę.
- Ubitą śmietanę mieszamy z czekoladą i utartą masą jajeczną, można zrobić to mikserem na niskich obrotach.
- Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na 6 części.
- Na podpieczony spód układamy gruszki ( maliny ) zalewamy kremem.
- Tartę wstawiamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 st C, pieczemy przez około 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu ciasto całkowicie wystudzić. Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Marcelina napisał
Nie ma lepszego połączenia niż maliny i czekolada. Stosuję takie połączenie nawet z mrożonych (jak mam w zanadrzu) na te gorsze, jesienne dni 🙂 Na poprawę humoru taki kawałek idealny! 🙂
Anna napisał
To prawda, czekolada i maliny to polepszacz humoru :), a maliny są doskonałe w każdej postaci 🙂
Krzych napisał
Cały dzień dzisiaj objadam się malinami i wegierkami.
Nie ma jak u Mamy 🙂
Anna napisał
To może częściej trzeba bywać w Ojczyźnie, a i mama pewnie szczęśliwa syna podkarmi 😉
Lena napisał
Zachwycająco wygląda!
Anna napisał
Dziękuję 🙂 i tak smakuje, zapraszam do spróbowania!