Błyskawiczny chleb żytni z pestkami dyni. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy na około trzy godziny przed planowanym pieczeniem. Fermentację ciasta chlebowego przyspieszyłam, dodając odrobinę drożdży, które skracają ten proces i powodują, że ciasto jest bardziej napowietrzone. Chlebek jest wilgotny o fantastycznym delikatnym miąższu z pyszną chrupiącą skórką. Pestki dyni nadają cudownego dyniowego posmaku, chleb jest idealny na kanapki z każdego rodzaju dodatkami. Smacznego!
📖 Przepis
Chleb żytni z pestkami dyni
Prosty chleb żytni z pestkami dyni.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 75 g zakwasu żytniego
- 400 g wody (o temperaturze 40 - 45 st C)
- 10 g świeżych drożdży
- 12 g soli
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 250 g mąki żytniej typ 2000
- 25 g miodu
- 40 g pestek dyni
- 1 szklanka kostek lodu
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wlać wodę, zakwas, miód i drożdże, całość wymieszać.
- Następnie dodać mąkę żytnią i pszenną oraz sól, ciasto wyrabiać przez 5 minut na średnich obrotach przy użyciu końcówki typu - hak. Pod koniec wyrabiania, dodać pestki dyni.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Formę o średnicy około 25 cm lub inna prostokątną lub kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia.
- Po tym czasie ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, uformować kulę, przełożyć do przygotowanej formy, ponownie przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
- Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu i natychmiast wstawić chleb, chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 st C po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st C, następnie dopiec chleb przez 35 do 40 minut (opcja górnej i dolnej grzałki).
- Chleb po upieczeniu studzimy na kratce, chleb przed krojeniem powinien być wystudzony.
- Smacznego!
Comments
No Comments