Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Ciastka limonkowo-cukrowe

Aktualizacja: 12 gru, 2018 · Opublikowany: 29 lis, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy pieczemy więcej ciasteczek i to nie tylko tych rozgrzewających z dodatkiem cynamonu, imbiru. Fantastycznie jest poczuć zapach lata, aromatycznej limonki, kiedy na zewnątrz jest szaro i zimno. Aromat ciastek roznosi się po całym domu, wszędzie pachnie limonką! Trudno wytrzymać wąchając takie wspaniałe aromaty i czekać spokojnie na ich przestudzenie.

Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie dziesięć minut, wszystkie składniki łączymy w misce, krótko mieszamy i przekładamy na blachę. Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i miękkie należy więc ostrożnie przenieść je na kratkę, na której będą stygły. Później, po wystygnięciu ciasteczka stają się chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku. Po całkowitym wystudzeniu możemy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mogą spędzić tam nawet kilka tygodni, choć to raczej niemożliwe, bo znikają błyskawicznie. Prawda, że proste? Zapraszam i życzę smacznego!

📖 Przepis

Ciastka limonkowo - cukrowe
Print Pin
4,80 z 5 głosów

Ciastka limonkowo-cukrowe

Delikatne ciastka o niesamowitym zapachu i smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 26
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 12 minuty minuty
Całkowity czas 22 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 180 g miękkiego masła
  • 220 g drobnego cukru + do obtoczenia ciastek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka starta z 2 limonek + sok
  • 300 g mąki pszennnej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miski włożyć miękkie masło i cukier, zmiksować do uzyskania puszystej masy, następnie dodać pozostałe składniki ( bez soku i skórki z limonki ) wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać sok i skórkę z limonki, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Porcję ciasta odmierzać przy pomocy łyżki do nakładania lodów, każdą kulkę ciasta obtoczyć w cukrze, a następnie położyć na blachę zachowując odstępy między ciastkami - powiększają znacznie swoją średnicę.
  • Ciastka piec przez 10 - 15 minut - na złoty kolor.
  • Ciastka studzić na kratce, (delikatnie przenieść je na kratkę z całym papierem),  po całkowitym wystudzeniu ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Smacznego!
Ciastka limonkowo - cukrowe
Ciastka limonkowo - cukrowe

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    4,80 from 5 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    29 listopada, 2014 at 3:52 pm

    4 gwiazdki
    Ale że z glutenem?? Brr!! 😀
    Nie poznaję koleżanki 😉

    Kolejny błyskawiczny rośnie w koszyczku, muszę tylko uważać, żeby przy wyrzucania na blaszkę zrobić to mniej energicznie niż ostatnio.
    No i oszczędniej z mąką do podsypania, za dużo zmiatania potem.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 listopada, 2014 at 5:56 pm

      Z glutenem 😉 czasem trzeba poprawić sobie humor 🙂
      Tak, tak z mąką możesz trochę oszczędniej ostatnio było dość dużo 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        30 listopada, 2014 at 6:02 pm

        5 gwiazdek
        Bo ja jak Terkowski, taki zamaszysty jestem 😉

        Podpiekłem też bardziej skórkę, a obok własnoręcznie zrobiona dojrzewająca polędwica 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          03 grudnia, 2014 at 6:28 pm

          Ula la, la wygląda przepysznie 🙂 i chleb i polędwica wszystko na pięć, a nawet sześć 😉

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.