Kolejne sernikowe szaleństwo tym razem jest to sernik w kolorach tęczy. Chyba nie muszę wspominać, że dzieci uwielbiają barwne wypieki i to z ich inicjatywy został upieczony sernik tęczowy. Zabawy przy mieszaniu kolorów było mnóstwo, ale chyba jeszcze więcej sprzątania 😉 tak to jest, kiedy pichci się z pociechami. Sernik jak widać jest bardzo ładny ale i bardzo smaczny. Żeby się o tym przekonać, koniecznie musicie go upiec! Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa wręcz aksamitna, po prostu pyszna rozpływająca się w ustach. Zrezygnowała ze spodu z ciastek, który jak dla mnie nie pasuje do tęczowej formy sernika, ale to kwestia indywidualna. Zmniejszyłam również ilość słodzonego mleczka skondensowanego, którego w oryginale jest zbyt dużo. Sernik można podać z bitą śmietaną, lodami lub ulubioną konfiturą. Inny ciekawy i równie kolorowy wypiek to tęczowy tort, na który gorąco zapraszam. Jest piękny i smaczny, a dzieci przepychają się w kolejce po kolejny kawałek 🙂
📖 Przepis
Sernik tęczowy
🥘 Składniki
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 3 średnie jajka
- 300 g mleczka skondensowanego - słodzonego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
- barwniki (dowolne kolory,)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Dno formy o średnicy około 18 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, a nadmiar folii wywinąć na zewnątrz formy dokładnie ją dociskając, formę owinąć folią jeszcze dwa razy - z zewnątrz.
- Do miski miksera włożyć twaróg i serek mascarpone oraz jajka, krótko zmiksować, następnie dodać ekstrakt waniliowy, mleczko skondensowane i mąkę, również krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Masę podzielić na 6 do 7 miseczek do każdej dodać wybrany kolor, dokładnie wymieszać, pamiętajcie, że kolory będą bardziej intensywne po upieczeniu, więc nie przesadźcie z ich ilością.
- Teraz zaczynamy wylewanie masy serowej, ja zaczęłam od najciemniejszego koloru, czyli fioletu następnie, każdy kolejny kolor wylewałam na środek formy delikatnie i powoli.
- Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia do którego należy wlać wrzącą wodę, całość wstawić do piekarnika, piec 60 minut bez termoobiegu.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika pozostawić w nim sernik do wystygnięcia.
- Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Nie przedłużajcie czasu pieczenia więcej niż o 10 minut, dłuższy czas pieczenia spowoduje, że sernik będzie suchy! Barwniki, które użyłam do tego przepisu udało mi się kupić w jednej z sieci sklepów na stoisku z dodatkami do ciast, są to barwniki naturalne.
Izabela napisał
bardzo ciekawa propozycja. Napewno upiekę, ale gdzie kupić barwniki i czy są naturalne??
Anna napisał
Dziękuję, barwniki można kupić w większości sklepów spożywczych lub przez internet, ja użyłam barwników naturalnych kupionych w sieci sklepów Piotr i Paweł. Pozdrawiam 🙂