Brownie, murzynki i inne wariacie na temat czekolady możecie znaleźć już na blogu, ale czy zastanawialiście się, z czym dobrze smakuje tego typu deser? Kawa oczywiście tak to podstawa przy tego typu słodkościach, ale czy próbowaliście brownie w towarzystwie piwa i to ciemnego piwa typu Stout? Wbrew pozorom piwo pasuje nie tylko do golonki, kiełbasy czy chipsów! Stout fantastycznie komponuje się z czekoladą i owocami koniecznie spróbujcie!
Do tej pory piekłam głównie brownie bezglutenowe, które jest obłędne w każdej wersji i z dowolnym dodatkiem. Dziś postanowiłam przygotować brownie z dodatkiem mąki, ale w wersji błyskawicznej bez ubijania białek. Przygotowanie dzisiejszego przepisu zajmie Wam dosłownie kilka minut. Zapewniam, że piekarnik będzie rozgrzewał się dłużej 😉 Do brawnie można dodać tak jak ja dziś borówki, ale równie dobre, a może nawet lepsze będą maliny. Czarne lub czerwone porzeczki, śliwki, gruszki również będą wspaniałe. Serwując kawałeczek ciasta, podajcie miód i lody, będzie wyśmienita uczta! Zapraszam i życzę smacznego.
📖 Przepis
Brownie i Stout
🥘 Składniki
- 100 g czekolady gorzkiej
- 130 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 3 duże jajka ( w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 12 g kakao (gorzkie)
- ¼ łyżeczki soli
- 130 g borówek
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, po całkowitym rozpuszczeniu przelać do większej miski i odstawić na 10 minut, aby mieszanina ostygła.
- Mąkę i kakao przesiać do miseczki.
- Do przestudzonej czekolady dodać cukier, energicznie wymieszać przy pomocy szpatułki, następnie dodać ekstrakt waniliowy i jajka, ponownie wymieszać. Następnie dodać sól, przesianą mąkę i kakao, po połączeniu się składników na jednolitą masę dodać umyte i osuszone wcześniej borówki.
- Masę przelać do formy o średnicy 23-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Brownie pieczemy przez 30 minut bez termoobiegu.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić.
- Brownie można podać z miodem i dodatkową porcją borówek, lodami i ciemnym piwem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Pamiętajcie, że dobre brownie z zewnątrz ma spieczoną skórkę, a środek bardzo miękki 🙂
Comments
No Comments