Kruche ciasto ze śliwkami to obowiązkowy deser późnego lata i złotej jesieni. Ciasto jest rewelacyjne, idealnie kruche z dodatkiem cukru trzcinowego i imbiru. Imbir nadaje delikatnej pikanterii ciastu, co wspaniale współgra ze śliwkami doprawionymi odrobiną cynamonu. Na wierzchu śliwek spoczywa kruszonka przygotowana z tego samego imbirowego ciasta, pyszności! Jak zawsze przy okazji kruchego ciasta przypominam (do znudzenia) o ważnej sprawie, a mianowicie o grubości spodu kruchych wypieków. Dobry kruchy spód ciasta, to cienki spód! Nawet najlepszy przepis na idealne kruche ciasto można popsuć jego grubością. Jeśli macie problemy z rozwałkowaniem ciasta, które może się kruszyć lub pękać podczas przenoszenia do formy, to można zetrzeć je na tarce. Należy najpierw przygotować formę, czyli wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, a następnie wykleić spód startymi wiórkami ciasta. Prosty i bardzo, bardzo smaczny przepis, gorąco polecam!
📖 Przepis
Kruche ciasto ze śliwkami
🥘 Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średnie jajko
- 160 g masła
- 1 łyżeczka imbiru (mielonego)
- 40 g wiórków kokosowych
Dodatkowo
- 650 g śliwek bez pestek
- 3 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczcki imbiru mielonego
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia dodać cukier, wiórki kokosowe, imbir, pokrojone w kosteczkę masło oraz jajko.
- Szybko zagnieść (wyrobić) jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Formę o wymiarach 22x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 st C. Śliwki przekroić na pół i wypestkować.
- Schłodzone ciasto podzielić w proporcjach około 60:40, większą część ciasta rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno tortownicy. Na cieście rozsypać równomiernie tartą bułkę na którą należy ułożyć wszystkie śliwki przecięciem do góry. Śliwki posypać cukrem, cynamonem i imbirem. Na wierzchu rozsypać pozostałą część ciasta wcześniej startą na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut bez termoobiegu jeśli zdecydujecie się na pieczenie ciasta z termoobiegiem to obniżcie temperaturę piekarnika o 10 st C.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Comments
No Comments