Dzisiejsze kruche ciasto owocowe powinno właściwie nazywać się ciastem piaskowym z owocami. To z powodu konsystencji ciasta, które przed upieczeniem jest jak mokry piach. Jest to ciasto bardzo łatwe do przygotowania! Wystarczy rozetrzeć składniki w palcach lub w robocie kuchennym, który bardzo szybko przygotuje nam idealną konsystencję ciasta. Do tego jeszcze owoce i już w zasadzie ciasto jest gotowe. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy jajek, ale powinna być mąka krupczatka, która sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche i delikatne. Dziś do wypełnienia użyłam brzoskwiń, ale mogą to być dowolne owoce na przykład śliwki, maliny, truskawki, gruszki czy jabłka. W wersji z brzoskwiniami dodałam świeżej lawendy, która nadała niecodziennego smaku i pięknego aromatu soczystym brzoskwiniom. Koniecznie wypróbujcie to proste, aromatyczne i błyskawiczne ciasto. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo, jak nam 🙂
📖 Przepis
Kruche ciasto owocowe
🥘 Składniki
Składnik na ciasto
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru
Składniki na nadzienia
- 400 g brzoskwiń (moreli bez pestek)
- 20 g mąki ryżowej
- 40 g cukru
- 1 łyżeczki świeżej lawendy (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, drobno posiekane masło oraz cukier, wyrobić sypkie ciasto, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku, przełożyć ciasto do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
- Brzoskwinie pokroić na małe kawałeczki, włożyć do miski dodać cukier, mąkę ryżową i lawendę, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, przygotować formę o średnicy około 22 cm, którą trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, do tak przygotowanej formy wysypać-rozkruszyć około 60 % ciasta, ugnieść delikatnie dłonią, wstawić do piekarnika na 10 minut i delikatnie podpiec, następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć przygotowane brzoskwinie, a na wierzch rozsypać pozostałą część ciasta, wstawić do piekarnika, piec przez 30 do 40 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Upieczone ciasto wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Comments
No Comments