Nie przesadzę, kiedy powiem, że jest to najmniej wymagający przepis na chleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z garnka. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem. Przygotowanie sprowadza się do szybkiego, a można nawet powiedzieć niedbałego połączenia składników, ponieważ jest to przepis bez wyrabiania i długiego czasochłonnego zagniatania ciasta. Do upieczenia tego chleba potrzebny jest garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne z pokrywką, chleb upieczony w takim naczyniu będzie miał bardzo ładną przypieczona, chrupiącą skórkę i miękki środek z pięknymi dużymi dziurkami. Wypiek przypomina mi troszkę ciabattę z olbrzymimi dziurkami w środku miękkiego miąższu. Przepis na chleb znalazłam w programie Mark Bittman Recipe - The New York Times, natomiast autorem przepisu jest Jim Lahey właściciel piekarni Sullivan Street. W przepisie nie ma błędu, aby przygotować ciasto potrzeba tylko 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych! Gorąco polecam!
📖 Przepis
Chleb z garnka
🥘 Składniki
- 400 g mąki pszennej + do podsypania blatu
- 4 g świeżych drożdży (lub 1 g suchych drożdży)
- 300 g wody
- 8 g soli
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę z solą i drożdżami dodać wodę i szybko wymieszać ręką lub łyżką, tylko do połączenia się składników (30 sekund wystarczy), miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 14 godzin. Temperatura pokojowa.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat, rozpłaszczyć ręką na spory placek następnie złożyć ciasto na kopertę, którą składamy na pół i znów rozpłaszczamy placek ręką i ponownie składamy, procedurę składania powtarzamy jeszcze raz.
- Ściereczkę kuchenną lub kawałek płótna mocno oprószyć mąką położyć na nią chleb, ściereczkę z chlebem można umieścić w koszyczku do wyrastania, wierzch chleba posypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin.
- Do piekarnika wstawić garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne w którym będziemy piec chleb, rozgrzać piekarnik do temperatury 240 st C.
- Pamiętajcie, że piekarnik i naczynie do pieczenia chleba będą bardzo gorące, załóżcie więc rękawice, wyjmijcie rozgrzane naczynie i szybkim ruchem przełóżcie do niego chleb, przykryjcie pokrywką i natychmiast wstawicie do piekarnika.
- Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb 15 minut do zrumienienia się skórki.
- Upieczony chleb wyjmujemy z garnka, studzimy na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Uważajcie przy przekładaniu chleba ze ściereczki do gorącego naczynia, można się poparzyć!!!
eM napisał
Dzięki, czyli piec na papierze 🙂
Anna napisał
Tak będzie najwygodniej, ale można bezpośrednio chleb przełożyć do nagrzanego garnka niczym niesmarowanego 🙂
eM napisał
A czy tego garnka niczym nie smarować? Tak do suchego przełożyć chleb?
Anna napisał
Nie, niczym nie trzeba smarować, przekładając chleb do garnka można to zrobić przy pomocy papieru do pieczenia. Na górę chleba położyć papier, przekręcić chleb (powinien znaleźć się go góry nogami) i chwytając za papier przenieść go garnka. Tak jest bezpieczniej, unikniemy ewentualnego poparzenia.
Zwiatrem napisał
Przepis bardzo tolerancyjny na ewentualne: „na pewno mi się nie uda”, bo zawsze pieczenie kończy się sukcesem. Dodam tylko, że do mąki można dodać łyżkę kminku (jeśli ktoś lubi). Zaczyn przesiąknie jego zapachem i upieczony miąższ, także.
eliza napisał
Pychota
Anna napisał
Dziękuję, rzeczywiście jest pyszny😁
Magda napisał
Aniu,
czy pieczesz ten chleb w garnku rzymskim? Czy oznacza to, że garnek nagrzewasz, a potem do gorącego wkładasz chlebek, przecież wyparuje woda ze ścianek garnka rzymskiego.
Pozdrawiam Magda
Anna napisał
Nie, chleb piekę w garnku żeliwnym lub ceramicznym (taki, jak na zdjęciu), garnki te rozgrzewam przed włożeniem chleba, dzięki temu chleb ma wspaniałą chrupiącą skórkę, ponieważ panuje tam wyższa temperatura. W przypadku garnka rzymskiego, trzeba byłoby po namoczeniu garnka włożyć do niego wyrośnięty chleb i wstawić do zimnego piekarnika, a następnie upiec chleb. W przypadku chleba pieczonego w garnku rzymskim trzeba wydłużyć czas pieczenia. Niestety nie sprawdziłam tego sposobu pieczenia w garnku rzymskim, ale pewnie chleb będzie troszkę inny niż ten z garnka żeliwnego. Tak, czy inaczej gorąco polecam!
Pozdrawiam serdecznie.
Magda napisał
To ja spróbuję w garnku rzymskim, bo to moja nowa fascynacja i dam znać jak wyszło.
Magda
Anna napisał
Czekam na wyniki 🙂
Danuśka napisał
Nie posiadam naczynia z pokrywką...czy robi to różnice?
Anna napisał
Tak, chleb upieczony bez pokrywki będzie trochę inny niż ten pieczony w garnku z pokrywką. Żeby uzyskać podobny efekt, można wykorzystać np. głęboką keksówke lub formę do ciast i po umieszczeniu w niej ciasta wierzch przykryć blaszką. Efekt będzie podobny, choć skórka może być mniej chrupiąca i cieńsza, ale chleb na 100 będzie smaczny 🙂
Bena napisał
Na pewno 4 g a nie 4 dkg drożdży?
Bena napisał
Na pewno 4 g drożdży, nie 4 dkg?
Anna napisał
Tak, może być nawet trochę mniej 🙂 oczywiście 4 g świeżych!
elza napisał
Czy po wlozeniu chleba do piekarnika, pieczemy caly czas w temp.240C przykryty jak i odkryty? Nie zmniejszamy temp.?
dziekuję za odpowiedź
eliza
Anna napisał
Temperatura zostaje taka sama, czyli 240 st C, przy przykrytej pokrywce oraz podczas dopiekania już bez pokrywki. Jeśli piekarnik ma problem z osiągnięciem tak wysokiej temperatury, wystarczy około 220 st. C, wtedy trzeba odrobinę wydłużyć czas dopiekania, jeśli chcemy mieć super chrupiącą skórkę.
Sylwia napisał
Czy ten chleb na być faktycznie bez cukru? Drożdże wyrosną bez dodatku pożywki ?
Anna napisał
Oczywiście, że bez cukru. Drożdże mają co "jeść", mąka zawiera cukry proste, zapewniam, że chleb będzie piękny i puszysty! Co najważniejsze to, to że drożdży dajemy minimalnie, czyli w tym przepisie 4g drożdży świeżych, można mniej! To jest super chleb ze względu na smak, no i jest w zasadzie bezobsługowy 🙂 Życzę smacznego!
Jurek napisał
co to jest koszyczek do wyrastania? jak to pominac?ciasto wymieszane i rosnie,jeszcze 12 godzin czekania,CHCE tego chlebka jutro,prosze o odp.,dziekuje
Anna napisał
Koszyczek do wyrastania, jest to po prostu koszyk wiklinowy lub plastikowy bywa też ze słomy, w takim koszyczku chleb wyrasta ostatni raz przed pieczeniem i nabiera kształtu. Można poradzić sobie bez niego i zamiast koszyczka użyć durszlaka lub jakiegoś większego sita albo miski wystarczy wyłożyć dane naczynie ściereczką i sowicie obsypać mąką, a następnie włożyć tam uformowany chleb i poczekać aby wyrósł! Pozdrawiam Noworoczne i życzę smacznego?
Gemma napisał
A jaka konsystencje powinno miec ciasto po wyrastaniu 14h? Moje bardziej przypominalo zaczyn i zupelnie nie moglam go 'podkladac'
Anna napisał
Ciasto jest dość rzadkie, ale można z niego uformować okrągły bocheneczek, trzeba pamiętać o podsypywaniu blatu roboczego i ciasta mąką.
Zwiększenie ilości drożdży w przepisie może sprawić, że ciasto po kilkunastu godzinach będzie bardziej płynne niż powinno, ale można temu zaradzić. Przed przystąpieniem do formowania chleba należy dosypać około 50 g mąki więcej i ciasto będzie idealne od formowania.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Chleb z garka napisał
A jak bym uzyla takiej ciemnej maki z ziarkami ..jestem we Wloszech i tu nie ma takiej maki jak nasza ...mysli pani ze wyjdzie taki chlebek ?
Anna napisał
Pani Agato, chleb z mąki pełnoziarnistej oczywiście wyjdzie, ale będzie cięższy niż z mąki białej. Mąkę pszenną białą powinna Pani kupić bez problemu we Włoszech może to być mąka (jeśli dobrze wyszukałam) np. - Farina di grano tenero - lub - Farina 00- taka jak do pizzy. Jeśli będzie miała Pani już białą mąkę, to może Pani je mieszać, chleb z mieszanki będzie lżejszy niż ten z ciemnej mąki. Pozdrawiam serdecznie.
Kika napisał
Jaki kupić garnek do takiego chlebka? Chodzi mi o średnice i pojemność.
Anna napisał
Ten, którego używam ma 24cm średnicy i 4l pojemności. Robię w nim zazwyczaj chleb na 1,5 porcji z tego przepisu.
Gosia napisał
Wyglada pięknie, moje pytanie jest gdzie go odstawić na 12-14 godzin? temperatura pokojowa czy lodówka ?
Anna napisał
Dziękuję. W przypadku tego przepisu ciasto odstawiamy np. na całą noc w ciepłe miejsce, można pozostawić ciasto w kuchni. Ważne, żeby (dużą) miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą w ten sposób nie zrobi się na wierzchu ciasta twarda skorupa. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Ola napisał
A jak nie mam dużej miski, to może być garnek?
Anna napisał
Do wyrastania może być miska, garnek lub misa od miksera 🙂
Natala napisał
Chlebek wyszedl pyszny i pachnacy. I ta skorka!! Mmmmm napewno zrobię jeszcze nie raz;)
Anna napisał
Fantastyczne! Ja i moi bliscy uwielbiają go 🙂
Bożena napisał
mam pytanie o drożdże..4 gramy ? kostka ma 100 gram czyli taka odrobinka > czy może 4 dag( 40 g) ja dałam tak 30 gram , wyszedł pyszny 🙂
Anna napisał
4 gramy! Taka maleńka odrobinka naprawdę wystarczy, proszę spróbować następnym razem 🙂 Cieszę się, że smakuje 🙂
Bożena napisał
Oki , spróbuję 🙂
ania napisał
1 g suchych drożdży naprawdę wystarczy?
Anna napisał
Tak, wystarczy 🙂 Muszę przyznać, że nawet troszkę zawyżyłam ilość, proszę mi zaufać chleb będzie super 🙂
ania napisał
Rzeczywiście chlebek wyszedł przepyszny! Przypomniało mi się dzieciństwo ?
A chcę jeszcze zapytać o czas pieczenia w przypadku podwojenia składników; piec tak samo czy troszkę wydłużyć?
Anna napisał
Super Aniu, bardzo się cieszę, że chlebek posmakował 🙂 Ja piekę ten chleb z 1 i 1/2 porcji i oczywiście w garnku i piekę go przez 30 minut pod przykryciem i około 20 minut bez pokrywki. Jeśli będziesz piekła z podwójnej porcji możesz wydłużyć czas pieczenia do 40 minut pod pokrywką i około 25 minut bez niej, do uzyskania złotej grubej i chrupiącej skórki 🙂
ania napisał
Udało się ? piekłam 40 min pod przykryciem a bez pokrywki wystarczyło około 15 min i już był złociutki ? dodałam też ziaren i wyszło pysznie ?
Anna napisał
Świetnie! Następnym razem spróbuj z dodatkiem suszonych pomidorów 🙂 jest pyszny!
Beata napisał
Chcę wypróbować przepis, dlatego proszę o informację jakiej średnicy jest garnek? To chyba istotne. Nie chciałabym , by mi chleb "wykipiał" Moje naczynie ceramiczne ma 20 cm średnicy. A może być szklane żaroodporne?
Anna napisał
Jeśli chodzi o naczynie do wypiekania, to w przypadku naczyń żaroodpornych, ceramicznych czy żeliwnych do pieczenia istotniejsze jest jaką ma pojemność w litrach. Naczynie na zdjęciu miało około 2 litrów pojemności. Do wypieku chleba z tego przepisu będzie dobre każde naczynie żaroodporne z pokrywką, więc szklane jak najbardziej się nada 🙂 Chlebek jest mały.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Agata napisał
Pyszny chlebek a jaki pachnący☺. PPamiętam jak bylam nieco mniejsza ?i chodziłam do piekarni po bulki i chlebek , ależ tam pachnialo mmmmmm. Mój chlebek przypomniał mi tamten czas☺☺ super przepisy jeszczevmusse inne wyprobowac
Anna napisał
Ja również uwielbiam ten chlebek i mam takie samo wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to chleb smakował tak jak powinien smakować chleb! Oczywiście zachęcam do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam 🙂
justyna napisał
Hmmmyyy :), chlebek cudeńko, ciocia Z. tak zachwalała i będziemy próbować, zobaczymy czy wyjdzie 😉
Anna napisał
Koniecznie wypróbuj chleb jest pyszny 🙂 Chleb z garnka jest piękny i ten jego smak, ale to sama zobaczysz 🙂 ach, a dziś Mamusia kupiła mi nowy żeliwny garnek 🙂 w niedzielę przyjedzie.
Zosia napisał
Kto to jest ciocia Z.?
Anna napisał
Ciocia Z. to ciocia Zenia 🙂
eli napisał
Ten chlebuś robi furorę. Nie wymaga zadnej pracy, po prostu robi się sam. A pychota nieziemska
Anna napisał
Wspaniale, że Wam również smakuje 🙂 to jeden z naszych ulubionych chlebków, pozdrawiam serdecznie.