Kolejny raz zapraszam do Izraela. Tym razem będzie to ryba w sosie chraimeh. Jeśli lubicie wyraziste, aromatyczne i pikantne smaki, to właśnie to danie będzie dla Was. Kuchnia izraelska jest tyglem, w którym wymieszało się wiele smaków z wielu zakątków świata, spróbujmy dziś ryby w fantastycznym ostrym sosie.
Najlepsza ryba do tego dania to oczywiście świeża ryba, a tak zupełnie poważnie to najlepiej użyć steków z łososia, bo są ogólnodostępne. Mogą to być również filety z okonia nilowego lub tak jak w oryginalnej wersji, labraksa. Zasadniczo chodzi o to, aby ryba była raczej biała, duża i bez ości. Potrawę podajemy z pieczywem i to chyba najpopularniejszy dodatek do tego dania. Kawałki świeżej bagietki można moczyć w pysznym sosie, wybierając jego resztki do ostatniej kropli. Do dania można podać ryż lub kaszę oraz ulubioną surówkę będzie super smaczny i pożywny obiad. Gotując danie, spróbujcie stworzyć własną wersję dostosowaną do własnego podniebienia. Pamiętajcie, że proponowane ilości przypraw są orientacyjne i to Wy decydujecie o ich ilości. Oryginale danie jest pikantne!
📖 Przepis
Ryba w sosie chraimeh
🥘 Składniki
- 800 g filetów z okonia nilowego (lub steków z łososia, albo innej białej dużej ryby)
- 2 łyżki mąki ryżowej (lub pszennej)
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 6 ząbków czosnku grubo siekanych
- 1 łyżka nasion kminku (uprażonych na suchej patelni)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 ½ łyżeczki kuminu
- 1 duża pieprzu kajeńskiego
- ⅓ łyżeczki łyżeczki cynamonu
- 1 sztuka papryczka chilli (grubo posiekana)
- 150 ml wody (można dodać więcej wody lub soku pomidorowego dla zwiększenia ilości sosu)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki siekanej kolendry lub natki pietruszki
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 duża cytryna ( pokrojona na ćwiartki)
🔪 Instrukcje
- Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, jeśli użyjemy filetów rybnych, a nie steków, należy filety pokroić na mniejsze kawałki.
- Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć rybę.
- Na patelni rozgrzać 2-4 łyżki oleju, smażyć filety na ostrym ogniu z dwóch stron do przyrumienienia panierki, usmażone kawałki ryby wyjąć na talerz, patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.
- W malakserze zmiksować czosnek, przyprawy, chilli z dodatkiem 4 łyżek oleju, powinna powstać gęsta papka, jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodajcie odrobinę więcej oleju.
- Patelnię postawić na ogniu, wlać pozostały olej, który należy dokładnie rozgrzać dodać przygotowaną pastę. Smażyć ciągle mieszając przez 30 sekund, należy uważać, aby przyprawy nie przypaliły się, dodać wodę i koncentrat pomidorowy, zagotować. Kiedy sos się już gotuje dodajemy cukier, sól i pieprz, doprawiamy do smaku.
- Włożyć rybę do gotującego się sosu, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Zdjąć z ognia, przed podaniem zdjąć pokrywkę i troszkę przestudzić.
- Rybę podajemy z pieczywem i kawałkami cytryny, polecam również kaszę bulgur lub kaszę jaglaną.
- Smacznego!
Inspiracja z książki "Jerozolima"
Karolina napisał
Bardzo apetyczny przepis. Spróbuję na bank 🙂
Anna napisał
Polecam, nam bardzo smakowało 🙂