Dziś będzie o musztardzie, musztarda jest jednym z najpopularniejszych dodatków do mięs, wędlin, pasztetów wegetariańskich i mięsnych oraz past i kanapek. Wydawałoby się, że musztardy nie ma sensu robić w domu, a to wielki błąd, kto raz spróbował domowej musztardy, już nie będzie chciał tej ze sklepu! Dziś przygotowałam musztardę ciemną z dodatkiem octu z Modeny, suszonych daktyli i miodu. Osobiście lubię musztardę "Francuską" z całymi ziarnami gorczycy i w tym przepisie dodałam część ziaren w całości. Całe ziarenka w połączeniu z kremowo-gładką konsystencją dają ciekawą fakturę. Musztarda tak jak wspomniałam, słodzona jest głównie suszonymi daktylami. Słodkie daktyle łagodzą jej ostry smak, a w duecie z czerwonym octem nadają jej pięknego brązowego koloru. Z czysto higienicznych względów postanowiłam najpierw dobrze przepłukać gorczycę, a następnie zalać gorącą wodą dopiero później zmiksować.
Popularne przepisy proponują, aby nasionka gorczycy najpierw zmielić w młynku na drobny pył, a następnie sparzyć. W przypadku kiedy nie macie blendera lub malaksera, będzie to z pewnością wygodniejszy sposób. Kluczem do sukcesu jest uzyskanie odpowiednio gładkiej konsystencji musztardy, a uzyskacie to poprzez odpowiednio długie blendowanie wystarczy troszkę cierpliwości 😉 Musztarda po przygotowaniu powinna spędzić kilkanaście godzin w lodówce, aby je smaki się przegryzły. Kiedy minie już czas "leżakowania" musztardę w razie potrzeby możemy doprawić odrobiną miodu i soli oraz rozcieńczyć ją odrobiną wody do pożądanej konsystencji. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę jest bardzo smaczna! Możecie również pokombinować z innymi dodatkami do niej, może spróbujecie stworzyć super ostrą wersję ze świeżym chrzanem? Smacznego!
📖 Przepis
Musztarda domowa
🥘 Składniki
Składniki podstawowe
- 100 g gorczycy
- 100 g gorącej wody
Dodatki do musztardy
- 60 g suszonych daktyli
- 35 ml czerwonego octu z Modeny
- 4 łyżki miodu
- sól (do smaku)
- dodatkowo przegotowana i wystudzona woda do rozcieńczenia musztardy - w razie potrzeby
🔪 Instrukcje
- Gorczycę przepłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać gorącą wodą, odstawić na 20- 30 minut.
- Kiedy gorczyca napęcznieje można odłożyć 4 łyżki ziarenek gorczycy, które dodamy w końcowym etapie produkcji do musztardy.
- Większą część gorczycy i daktyle zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera proces ten trwa kilka minut i uzależniony jest od tego jaką fakturę musztardy chcecie uzyskać oraz jaką moc ma Wasz blender 😉
- Do zmiksowanej musztardy dodajemy pozostałe przyprawy, napęczniałe ziarenka gorczycy, mieszamy i przekładamy do miseczki, którą przykrywamy folią spożywczą i dostawiamy na około 12-24 godzin do lodówki, aby przegryzła się, musztarda może być dość gęsta na tym etapie nie dodawajcie więcej wody.
- Po czasie spędzonym w lodówce można jeszcze delikatnie doprawić do smaku miodem, solą i octem, musztarda po leżakowaniu w lodówce zgęstnieje należy ją rozrzedzić gotowaną przestudzoną wodą.
- Gotową musztardę przełożyć do wyparzonych słoiczków, przechowywać w lodówce.
- Smacznego!
Kuba napisał
500 grams mustard, meaning 500 grams of mustard seed? Then some extra whole seeds to add later.
Anna napisał
Of course mustard seeds 🙂 Some whole seeds need to be soaked before adding them at the end. They are counted into 100 grams in this recipe (or 500 grams in your case).
Fanka tradycyjnej kuchni napisał
Szczerze mówiąc nigdy nie zastanawiałam się, czy musztardę warto zrobić samodzielnie 🙂 W sklepach jest tak duży wybór, że raczej wolimy pójść na łatwiznę. Ale skoro przygotowanie domowej jest tak proste, a efekt wyśmienity, to trzeba wypróbować ten przepis. Ja również przepadam za musztardą francuską, choć nie pogardzę mocną rosyjską. Lubię ciekawe połączenia smaków, a daktyle i czerwony ocet brzmią bardzo zachęcająco. Chyba właśnie znalazłam idealny dodatek do świątecznych wędlin 🙂 Pozdrawiam
Anna napisał
Tak to prawda, że wybór musztard na rynku jest ogromny, ale to tak jak ze wszystkimi produktami. Niestety większość produktów nie jest dobrej jakości, a zależy nam na zdrowiu i wspaniałym smaku 🙂 Gorąco polecam musztarda ma naprawdę niezłego kopa :)) Pozdrawiam