Kotlety rybne z dorsza z dodatkiem kaszy jaglanej niektórym może wydawać się to dziwnym pomysłem, ale zapewniam, że takie połączenie sprawia, że kotlety są bardzo delikatne i miękkie. Kotlety przygotowane z samej ryby mogą być twarde, a dodatek kaszy jaglanej rozpulchnia ich konsystencję, co wpływa na ich smak oczywiście na korzyść. Kotlety doprawione aromatyczną zieleniną, skórką z cytryny, papryczką chilli i sosem sojowym smakują wybornie. Mają łagodny smak i co bardzo ważne szczególnie dla małych dzieci smak ryby jest prawie niewyczuwalny. Kotleciki to błyskawiczny przepis będzie więc idealny na szybki obiad, można wykorzystać je do przygotowania przykład fish burgerów. Kotlety rybne można również podać na święta w towarzystwie różnego rodzaju sosów.
📖 Przepis
Kotlety rybne
🥘 Składniki
- 500 g dorsza (filet bez skóry)
- ½ dużej cebuli (można dodać zamiennie cebulkę dymkę ze szczypiorkiem)
- 2 szczypty papryczki chilli (lub ½ świeżej)
- 1 duża garść siekanej zielonej kolendry
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 sztuka cytryny (skórka otarta z niej + 1 łyżka soku )
- 1 duże jajko
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Rybę umyć i dokładnie osuszyć, jeśli jest to filet ze skórą należy ją odciąć, a rybę pokroić na małe kawałki, włożyć do pojemnika malaksera i zmiksować na drobne kawałki. Jeśli nie posiadacie blendera lub malaksera, który może wykonać pracę za was to niestety trzeba posiekać rybę ręcznie tak, jak na tatara.
- Rybę przełożyć do większej miski dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną, siekną zieleninę, drobno posiekaną cebulkę, sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, jajko oraz przyprawy, wymieszać do połączenia się całości.
- Na patelni rozgrzać olej, kotleciki formować w zwilżonych dłoniach, wielkość dowolna, układać na rozgrzany tłuszcz.
- Smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
- Smacznego!
Comments
No Comments