Karaiby, słońce, piękne plaże, cudowna lazurowa woda, świeże owoce, rum i ciasto rumowe! Ciasto rumowe, inaczej Rum Cake jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można znaleźć je w kilku wersjach smakowych na przykład klasycznym, czekoladowym, bananowym, kokosowym, kawowym i jeszcze kilku innych egzotycznych połączeniach. Dzisiejsze ciasto, czyli rum cake przypomina odrobinę nasze babki, choć jest to zdecydowanie bardziej wilgotne ciasto, a to przez dużą ilość rumu, którego używany do nasączenia ciasta. Do jednego ciasta potrzebować będziemy aż szklanki dobrego rum najlepiej, żeby był to rum ciemny, ale jeśli takiego nie macie, możecie użyć rumu jasnego.
Ciasto po nasączeniu koniecznie trzeba odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto dokładnie przejdzie smakiem rumu i równomiernie nasiąknie nim. Przez ten czas dość intensywny zapach alkoholu zdąży ulotnić się, pozostawiając fantastyczny rumowy posmak. Przygotowując ciasto, należy pamiętać o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej, chodzi tu o jajka, mleko i masło. Zasada ta szczególnie ważna jest, kiedy przygotowujemy ciasta ucierane. Użycie zimnych składników może sprawić, że ciasto rozwarstwi się podczas mieszania, a z piekarnika wyjdzie zakalec. Zapraszam na pyszne, wilgotne, ciężkie ciasto rumowe, które może być wspaniałą nowością na Wielkanocnym stole!
Przepisy, jakie znalazłam, proponują użycie gotowych (amerykańskich) mieszanek na ciasto, jako że gotowców nie stosuję, postarałam się przygotować przepis tak, aby każdy mógł przygotować ciasto ze składników ogólnodostępnych. We wcześniejszym wpisie podałam przepis na budyń domowy specjalnie do tego ciasta. Oczywiście możecie użyć budyniu kupionego ze sklepu. Oczywiście zważając na ilość użytego rumu, ciasto jest ciastem dla dorosłych! Życzę smacznego!
📖 Przepis
Ciasto rumowe
🥘 Składniki
- 85 g miękkiego masła
- 190 g drobnego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 230 g mąki pszennej (typ 450)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g mąki ziemniacznej
- 1 szczypta soli
- 60 g budyniu domowego (lub kupnego o smaku waniliowy - proszek)
- 4 duże jajka
- 130 ml rumu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 180 ml mleka
Składniki na syrop rumowy
- 35 g masła
- 80 g cukru
- 1 szczypta soli
- 100 ml wody
- 120 ml rumu
🔪 Instrukcje
- Formę z kominem do wypieku babek wysmarować masłem i wysypać mielonymi orzechami lub mąka krupczatką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- W misce umieścić masło, 3 łyżki oleju i cukier, całość ubić na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i budyń, zmiksować. W misce zmiksować jajka, mleko, rum, ekstrakt waniliowy oraz pozostałą część oleju.
- Do miski z suchymi składnikami dodać składnik mokre, połączyć przy pomocy miksera. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 50 - 60 minut lub to tz. suchego patyczka, opcja górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąc z piekarnika przestudzić w formie przez około 15-20 następnie wyjąć ciasto z formy, umyć foremkę, wysuszyć i ponownie włożyć ciasto.
Przygotowanie syropu rumowego
- Do rondelka włożyć masło, cukier i sól, wlać wodę, gotować mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut, zdjąć z ognia dolać rum, wymieszać. Syropem nasączyć ciasto polewając je niewielkimi porcjami co kilka minut, aż do wyczerpania całego syropu.
- Ciasto należy umieścić w lodówce na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc, następnego dnia wyjąć ciasto na talerz do góry nogami, a następnie podać.
- Smacznego!
📋 Notatki
Ciasto przechowane pod przykryciem długo zachowuje świeżość.
Comments
No Comments