Naleśniki to danie awaryjne, które można szybko przygotować z kilku składników i to w błyskawiczny sposób. Jest to danie, które zna i lubi chyba każdy. Jedni uwielbiają je na słodko, inni wolą z dodatkami wytrawnymi. Wydawałoby się, że przepis powinien znać każdy, ale wiem, że są i tacy którzy, muszą mieć dokładny przepis krok po kroku aby je przygotować. Do tej pory naleśniki przygotowywałam "na oko" i nigdy nie mierzyłam ilości dodawanych składników. Podając komuś przepis, przekazywałam raczej ogólny skład niż idealne proporcje. Dlatego też postanowiłam przygotować przepis na naleśniki z odmierzonymi składnikami tak, aby każdy mógł odtworzyć je bez problemu.
No i zabrałam się za pracę, a w lodówce niespodzianka, brak mleka! Dzieci już czekają na ich ukochane naleśniki, więc nie ma odwrotu, trzeba coś wymyślić! Znalazłam trochę mleka sojowego, ale za mało, żeby przygotować kilka naleśników. Woda gazowana do naleśników to jest to! Kiedyś robiłam naleśniki tylko na mleku sojowym, ale z dodatkiem wody gazowanej są o niebo lepsze! Lżejsze, bardziej elastyczne, mięciutkie i bardzo smaczne. Przypadkiem wyszedł przepis na naleśniki dla osób na diecie bezmlecznej.
📖 Przepis
Naleśniki na wodzie gazowanej
🥘 Składniki
- 200 ml wody gazowanej
- 200 ml mleka sojowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mąki ( może nieco więcej)
Dodatkowo
- tłuszcz do posmarowania patelni
- ulubiony dżem (miód lub konfitura)
- świeże owoce
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać mleko sojowe dodać jajko, całość rozbełtać, dolać wodę i przesianą mąkę z solą oraz cukier waniliowy, zmiksować lub wymieszać dokładnie przy pomocy rózgi na jednolitą masę, masa powinna być bez grudek.
- Rozgrzać patelnię, powinna być naprawdę solidnie rozgrzana!
- Wysmarować patelnię tłuszczem, ja robię to pędzelkiem, a następnie nalać porcję ciasta rozprowadzając po całej patelni, w tym celu należy przekręcać patelnią, a ciasto samo się rozpłynie wypełniając całą powierzchnię patelni.
- Naleśniki smażymy kilka minut z dwóch stron, każdy naleśnik powinien się lekko przyrumienić.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Comments
No Comments