Uwielbiam ciasta typu tarta, ponieważ są szybkie do przygotowania i mało wymagające, a jednocześnie bardzo smaczne! Ciasto na tartę można przygotować w większej ilości i upiec za jednym zamachem spody do dwóch lub trzech ciast, lub surowe ciasto zamrozić i wykorzystać, kiedy będzie potrzeba. Jeśli zdecydujecie się upiec więcej spodów, należy ciasto po całkowitym wystudzeniu szczelnie owinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu do czasu wykorzystania. Mając gotowy spód do tarty, przygotujemy wyśmienity deser w 10 minut, wystarczy wymieszać serek mascarpone ze śmietaną na to świeże sezonowe owoce i gotowe! Ciasto z dzisiejszego przepisu jest bardzo kruche szczególnie zaraz po upieczeniu, ale po kilku godzinach delikatnie mięknie i staje się jeszcze lepsze. Do tarty użyłam mieszanki czereśni i truskawek, które świetnie razem pasują, oczywiście możecie użyć dowolnych świeżych owoców, tarta będzie wspaniale smakowała z brzoskwiniami w połączeniu z borówkami lub truskawkami albo dobrym zestawem będą maliny z jagodami, ale na te owoce trzeba jeszcze troszkę poczekać 🙂 Tymczasem zapraszam na tartę czereśnie i truskawki!
📖 Przepis
Tarta czereśnie i truskawki
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 100 g mąki pszennej (krupczatka)
- 120 g mąki pszennej (tortowa)
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 4 łyżki śmietany (kwaśnej)
- 70 g cukru
- 1 szczypta soli
Składniki dodatkowe
- 200 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru (lub troszkę więcej jeśli lubicie bardziej słodki krem)
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka wypestkowanych czereśni
- 1 szklanka truskawek
- 6 łyżek dżemu (porzeczkowego lub innego dowolnego)
- listki mięty lub melisy (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąki, dodać cukier, sól, żółtko oraz pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto, ja wyrabiam ciasto przy pomocy miksera stacjonarnego.
- Z przygotowanego ciasta uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 27 około cm wylepiając również brzegi formy, całą powierzchnię ciasta nakłóć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnia i piec przez około 15 minut, lub do chwili, kiedy ciasto nabierze złotego koloru, gdyby ciasto zaczęło zbyt szybko przypiekać się, należy obniżyć temperaturę do 190 st C.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Do miski włożyć serek i wymieszać go na średnich obrotach z cukrem, serka nie należy miksować zbyt długo, ponieważ zrobi się płynny, następnie dodać ubitą śmietanę i wymieszać do połączenia się składników.
- Spód tarty posmarować ulubionym dżemem, ale nie jest to konieczne, a następnie wyłożyć krem rozsmarowując po całej powierzchni ciasta na wierzch rozsypać czereśnie i truskawki, można udekorować listkami mięty lub melisy, do dekoracji fantastyczne sprawdzają się również maleńkie beziki.
- Tartę schłodzić przed podaniem (jeśli wytrzymacie 😉
- Smacznego!
📋 Notatki
Jeśli macie mniejszą formę to użyjcie tylko część ciasta, a to co zostanie możecie zamrozić lub upiec drugi mniejszy spód, który możecie wykorzystać za kilka dni. Upieczony i całkowicie wystudzony spód do tarty można przechować przez około tydzień zawinięty w folię spożywczą lub zamknięty w woreczku foliowym w suchym i chłodnym miejscu.
Comments
No Comments