Burgery z czarnej fasoli są propozycją dla wegetarian, ale zapraszam do skosztowania pysznych medalionów również przez mięsożerców, a z pewnością przekonają się, że bardzo dobry burger to również burger warzywny! Przepis jest błyskawiczny, ponieważ opiera się na czarnej lub czerwonej fasoli z puszki, oczywiście możecie użyć również fasoli ugotowanej we własnej kuchni. Jeśli wybierzecie tę drugą opcję i pamiętajcie o wcześniejszym namoczeniu fasoli 🙂
Burgery z czarnej fasoli mogą być serwowane tak jak klasyczne hamburgery, czyli w bułce z przeróżnymi dodatkami i sosami lub jako tradycyjny obiad z surówką, ziemniakami lub kaszą. Ta druga opcja ucieszy zapewne osoby na diecie bezglutenowej, choć w przepisie pojawia się tarta bułka, to osoby uczulone na gluten z powodzeniem mogą zastąpić ją większą ilością płatków jaglanych. Jak smakują burgery? Odpowiem, że wyśmienicie, są soczyste z dużą ilością ziół i aromatycznych przypraw, a w towarzystwie świeżych warzyw i z domową bułką hamburgerową to naprawdę jedzenie pierwsza klasa. Świetne na ciepło i na zimno więc burgera można zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Polecam !
📖 Przepis
Burgery z czarnej fasoli
🥘 Składniki
- 1 puszka czarnej fasoli (bez płynu)
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duża marchew
- 1 średnie jajko
- 4 łyżki tartej bułki (dla osób uczulonych na gluten należy zastąpić ją większą ilością płatków owsianych lub jaglanych)
- 4 łyżki płatków owsianych lub jaglanych
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- ½ łyżeczki nasion kolendry (mielonych lub rozgniecionych)
- ½ łyżeczki mielonego kminku
Dodatkowo
- ¼ szklanki mąki ryżowej (do obtoczenia kotletów)
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Cebulę i czosnek drobniutko posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, całość przesmażyć na odrobinie oleju, kiedy cebula zmięknie dodać nasiona kolendry i kminek po 30 sekundach zdjąć z ognia.
- Odcedzoną fasolę i przesmażone warzywa włożyć do miski, dodać pozostałe przyprawy, jajko, zioła i dodatki, wyrobić masę, najlepiej ręką rozgniatając/miażdżąc fasolę, po dokładnym wymieszaniu masa powinna być na tyle zwarta, żeby dała się zlepić, jeśli masa rozlatuje się dodajcie troszkę więcej płatków owsianych lub tartej bułki ewentualnie gdyby wyszła zbyt sucha można dodać odrobine wody lub małe jajko.
- Masę na burgery najlepiej odmierzać przy pomocy łyżki do nakładania lodów, a następnie w zwilżonych dłoniach uformować kulki, które na koniec należy spłaszczyć, formując płaskie medaliki, obtoczyć w odrobinie mąki ryżowej lub tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony.
- Burgery można podawać klasycznie w bułce z dodatkami lub jako danie obiadowe z surówką i frytkami.
- Smacznego!
Comments
No Comments