Po letnich deszczach nastąpił wysyp grzybów w lesie podgrzybki, prawdziwki no i przepyszne kurki. To właśnie kurki wykorzystamy do dzisiejszego dania. Kurki w sosie mascarpone to najprostszy sos i baza do przygotowania smacznego obiadu lub śniadania. Kurki w sosie mascarpone fantastycznie smakują z kromką dobrego chleba lub z dodatkiem klusek śląskich.
Oczywiście można wykorzystać sos do przygotowania wegetariańskiego spaghetti lub dla mięsożerców spaghetti z dodatkiem piersi z kurczaka. Sos na bazie mascarpone jest bardzo delikatny i łagodny w smaku wręcz aksamitny. Kurki są grzybami o lekko kwaśnym smaku, a serek mascarpone świetnie przełamuje ich intensywny smak. Przygotowując sosy grzybowe z dodatkiem śmietany czy serka pamiętajcie o tym, żeby nie gotować i nie dusić ich zbyt długo po dodaniu serka. Wystarczy krótko zagotować, doprawić i natychmiast zdjąć z ognia. Zbyt długie duszenie, a szczególnie na ostrym ogniu może spowodować rozwarstwienie sosu. No i oczywiście nadmierne zredukowanie co sprawi, że sos będzie "suchy" i niesmaczny.
📖 Przepis
Kurki w sosie mascarpone
🥘 Składniki
- 500 g kurek
- 1 duża cebula
- 250 g serka mascarpone
- 100 g kwaśnej śmietany
- ½ szklanki wywaru warzywnego (lub rosołu)
- 1 długa gałązka rozmarynu
- 1 garść natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Kurki oczyścić, większe grzyby pokroić na kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, na gorący wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty ciągle mieszając, następnie dodać masło i rozdrobnione grzyby oraz rozmaryn, grzyby smażyć do odparowana całego płyny, który pojawi się podczas smażenia.
- Po odparowaniu płyny smażyć grzyby na ostrym ogniu przez chwilę, aby się przyrumieniły. Nabiorą wspaniałego smaku.
- Następnie zalać grzyby wywarem/rosołem, doprowadzić do wrzenia, dodać serek mascarpone, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień dolać śmietanę i doprawić przyprawami do smaku na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, zdjąć z ognia.
- Smacznego!
Monika napisał
Może to i jest masakra kaloryczna, ale trudno 😉 Przepyszne!!!
Anna napisał
Czasami warto zrobić sobie przerwę od liczenia kalorii, tym bardziej że sezon na kurki trwa króciutko! Smacznego 🙂
An etka napisał
Aniu, życzę Ci wszystkiego co najlepsze i niezbędne do dobrego i mądrego życia :). I miłego świętowania :).
Anna napisał
Bardzo Ci dziękuje za życzenia i pamięć 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂
An etka napisał
Również Cię pozdrawiam :).