Pasta z fasolki szparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki. Okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować z niej pastę do chleba. Pomyślałam, że może również dobrze smakować z zapiekaną tortillą wypełnioną serem, ziołami oraz szybką sałatką z pomidorów, ogórków i papryki. Muszę przyznać, że był to bardzo dobry pomysł, pasta wyszła bardzo smaczna! Jest to lekkie i delikatne danie, a jednocześnie bardzo sycące. Pastę z powodzeniem można podać na lekki obiad lub kolację. Fasolka zmiksowana z dodatkiem dobrej oliwy, sporej ilości świeżej bazylii i orzechów laskowych doprawiona płatkami drożdżowymi. Jest to nie tylko smaczne i pożywne jedzenie, ale i bardzo zdrowe!
Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witamin C, E i A, zawiera również żelazo oraz cenne flawonoidy. Fasolka ma bardzo niski indeks glikemiczny (15), jest więc idealna dla cukrzyków. Płatki drożdżowe to niemal cała gama witamin z grupy B, chrom, fosfor, cynk, magnez, selen i potas. Na zdrowie!
📖 Przepis
Pasta z fasolki szparagowej
🥘 Składniki
- 300 g zielonej fasoli szparagowej (wcześniej ugotowanej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 40 g orzechów laskowych
- 1 garść liści bazylii
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 3 łyżki soki z cytryny
🔪 Instrukcje
- Ugotowaną i zimną fasolkę umieścić w blenderze wraz z pozostałymi składnikami poza orzechami, zmiksować na gładką masę pod koniec dodać orzechy i ponownie zmiksować tak, żeby pozostały w paście małe kawałeczki orzechów. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Smacznego!
Tomek napisał
Pasta super a fasolka nowa w ogródku. Jak myślicie- mozna to pasteryzować?
Anna napisał
Pasta jest naprawdę super, ale co do pasteryzowania to mam wątpliwości, fasolka lub w słoiku nawet po pasteryzacji fermentować, więc chyba nie bardzo. Ja wolę zamrozić fasolę, a później ugotować ją i zrobić pastę.
WegeZuza napisał
Co zamiast płatków i orzechów laskowych? Mogą być włoskie?
Anna napisał
Tak, oczywiście można zamienić orzechy na dowolne, a płatki drożdżowe pominąć, choć one nadają fajnego smaku, ale bez nich też pasta będzie super.
KasiaWeganka napisał
Mniam! Pastę z groszku albo fasoli robię często, ale z fasolki szparagowej jeszcze nie robiłam. Pyszny pomysł 🙂
Anna napisał
Polecam 🙂 Pasta okazała się przepyszna 🙂 Pozdrawiam!