Duża porcja witamin, soli mineralnych właściwości oczyszczających i wzmacniających to wszystko zawiera sok z jarmużu i jabłek. Późne lato i jesień to czas, kiedy szczególnie powinniśmy korzystać z dobrodziejstw natury, jest to czas, w którym nie brakuje świeżych soczystych warzyw i owoców nadających się na soki. Jeśli soki to oczywiście najlepsze będą te świeżo wyciskane, które bez problemu możecie przygotować we własnym domu przy pomocy wyciskarki ślimakowej lub sokowirówki. Najważniejszą rolę gra dziś jarmuż, który dostarcza nam dużej ilości błonnika, białka i wspomnianych soli mineralnych oraz przeciwutleniacza o nazwie sulforafan. Sulforafan na silne działanie przeciwnowotworowe, żeby w pełni skorzystać z niego, należy spożywać jarmuż na surowo. Podczas obróbki termicznej i długiego gotowania lub duszenia właściwości zdrowotne jarmużu ulatują bezpowrotnie. Sok z jarmużu jest najlepszą formą, aby pozyskać jak największą ilość cennych składników, których jest w nim o wiele więcej niż te wcześniej wymienione. Do tego dołożyłam cytrynę, która pobudza procesy trawienne, przyspieszając oczyszczanie organizmu. Jabłko ma dobroczynne właściwości dla naszych jelit, duża zawartość błonnika chroni je przed zaparciami, a nawet rakiem jelita grubego. Wspomagają odchudzanie, oczyszczają organizm z toksyn i podobno wpływają na naszą urodę 🙂 Pyszny orzeźwiający sok z delikatną ostrością imbiru ja uwielbiam i polecam gorąco!
📖 Przepis
Sok z jarmużu i jabłek
🥘 Składniki
- 150 g jarmużu
- 4 duże jabłka
- ½ średniej cytryny
- 10 g imbiru (świeżego, ilość dostosujcie do swojego smaku)
- 1 łyżeczka proszku trawy z jęczmienia
🔪 Instrukcje
- Jarmuż umyć i osuszyć. Jabłka umyć, jeśli jest taka potrzeba należy usunąć gniazda nasienne.
- Imbir wyszorować lub obrać ze skórki. Cytrynę obrać ze skórki.
- Wszystkie składniki na sok przecisnąć przez wyciskarkę ślimakową lub sokowirówkę. Na koniec dodać proszek z jęczmienia, wymieszać. Podawać z lodem.
- Smacznego!
Gosia napisał
Pyszne, polecam
Anna napisał
Dziękuję 🙂