Ciasto francuskie, sery kozie, śmietana, trochę przypraw i dużo czosnku. To składniki, które będą potrzebne do przygotowania dzisiejszego dania, czyli tarty z karmelizowanym czosnkiem. Wiem, wiem, niektórzy z Was krzywią się już na samo hasło czosnek, ale zapewniam, że pokochacie tę tartę. Czosnek do tarty najpierw jest blanszowany, a następnie karmelizowany w occie balsamicznym z dodatkiem cukru trzcinowego lub miodu. Po tych zabiegach kulinarnych czosnek staje się słodki i delikatny w smaku wręcz rozpływający się w ustach. Czosnek jest najważniejszym składnikiem tego przepisu, ale koniecznym akcentem są również kozie sery. Przyda się twardy ser typu gouda oraz miękki serek na przykład do smarowania lub serek typu rolada. Tartę można podać na obiad lub kolację, z dodatkiem sałatki najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna. Oryginalny przepis znalazłam w książce "Obfitość" zmieniłam trochę skład i ilości składników mam nadzieję, że posmakuje Wam moja wersja, smacznego!
📖 Przepis
Tarta z karmelizowanym czosnkiem
🥘 Składniki
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 3 główki czosnku (duże lub 4 małe)
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego (lub miód)
- 150 ml wody
- 2 duże jajka
- 150 g serka mascarpone
- 125 g sera koziego (- miękki może być serek do smarowania lub ser typu rolada)
- 60 g koziego sera (twardego)
- 100 ml śmietany kremówki
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 1 łyżka świeżego rozmarynu - siekany
- 1 łyżeczka tymianku (świeży posiekany)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Formę do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć ciastem - dno i boki, nadmiar ciasta odciąć, na ciasto położyć papier do pieczenia wysypać obciążenie, które zapobiegnie wstaniu ciasta podczas podpiekania, może to być fasola lub specjalne obciążniki do pieczenia ciast, formę wstawić do nagrzanego piekarnia, ciasto podpiec przez około 15-20 minut, następnie zdjąć papier i obciążenie i ponownie wstawić ciasto do piekarnika na około 5 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę ( nie wyłączać piekarnika).
Przygotowanie karmelizowanego czosnku
- W czasie, kiedy podpiekamy tartę można przygotwać karmelizowany czosnek.
- Czosnek obrać i podzielić na ząbki. Do rondelka wlać wodę, około 500 ml, włożyć do niej czosnek, garnek postawić na ogniu doprowadzić wodę do wrzenia, czosnek gotować przez 3-4 minuty, odcedzić na sicie.
- Rondelek oczyścić, postawić na ogniu, nalać oliwę, a kiedy się rozgrzeje wrzucić czosnek i smażyć przez 3 minuty wraz z siekanymi ziołami, dodać ocet balsamiczny i cukier oraz 150 ml wody, gotować na średnim ogniu do zredukowania płynu do minimum, zdjąć z ognia.
- W miseczce rozbełtać jajka z dodatkiem śmietany, serka mascarpone, soli i pieprzu.
- Na dno podpieczonego ciasta rozłożyć kawałki miękkiego sera koziego, karmelizowany czosnek z syropem oraz twardy ser, równomiernie rozlać mieszaninę jajeczno-śmietanową.
- Tartę wstawić do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 160 st C, piec przez koło 30 do 40 minut, tarta powinna nabrać ładnego złotego koloru.
- Tartę przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem, podajemy na ciepło z sałatką, ale tartę można zjeść również jako zimna przekąska.
- Smacznego!
Comments
No Comments