Brownie z żurawiną, ale nie z suszoną żurawiną, a z żurawiną świeżą! Pomysł na to ciasto wyszedł przypadkowo, miałam ochotę na wilgotne słodkie brownie, ale nie takie, które jadłam już wielokrotnie, chciałam spróbować czegoś nowego. Pomysł przyszedł w sklepie, gdzie zobaczyłam piękną czerwoną, świeżutką żurawinę, pomyślałam, że może warto spróbować takiego połączenia. Jak wyszedł eksperyment? Muszę przyznać, że super! Ciężkie wilgotne raczej umiarkowanie słodkie brownie zostało przełamane kwaśną owocową nutą. Świeża żurawina jeszcze nieprzetworzona jest dość sucha, twarda i kwaśna, ale podczas pieczenia zupełnie się zmienia. Mięknie i łagodnieje w smaku, robi się po prostu pyszna. Brownie, można zaliczyć do ciast last minute, przygotowanie zajmuje tylko chwilkę, więc niespodziewani goście nas już nie zaskoczą 😉
📖 Przepis
Brownie z żurawiną
🥘 Składniki
- 180 g czekolady (ciemnej dobrej jakości)
- 150 g masła
- 160 g drobnego cukru
- 4 średnie jajka
- ½ opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
- 120 g świeżej żurawiny
- 200 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 120 ml likieru kokosowego (kawowego lub adwokat - w zależności czym dysponujecie)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, a następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę mieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę dodać sól.
- W innej misce umieścić jajka i cukier, krótko wymieszać przy pomocy rózgi, następnie dodać likier, przestudzoną masę czekoladową, cały czas mieszać. Mieszaninę dolać do składników suchych, wymieszać do połączenia się na jednolitą gęstą masę.
- Formę o wymiarach około 16 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dno wylać połowę ciasta rozsypać równomiernie wcześniej umytą i osuszoną żurawinę, wylać pozostałą część ciasta, wyrównać wierzch.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut, wierzch ciasta powinien być przypieczony/ścięty, ale w środku brownie powinno pozostać wilgotne, ale nie surowe!
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić.
- Smacznego!
Comments
No Comments