Ferie to aktywny wypoczynek i zwiększone zapotrzebowanie na coś smacznego i dającego dużo energii. Mam coś takiego dla was - ciastka owsiane z czekoladą. Ciastka poza płatkami owsianymi i czekoladą, a właściwie mieszanką czekolady białej i ciemnej mają jeszcze coś w swoim składzie. Jest to suszona żurawina i grubo siekane orzechy laskowe. Ciastka owsiane z dodatkiem bakalii zawsze są dobre, a te poza tym, że są smaczne, są również bardzo łatwe. Przygotowanie ich zajmie wam nie więcej niż piętnaście minut, a kolejne piętnaście to pieczenie. Po całkowitym wystudzeniu można zamknąć do plastikowej torebki lub puszki i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na spacer. Można przechowywać je przez kilkanaście dni oczywiście, jeśli tyle wytrzymają i wcześniej nie zostaną zjedzone 😉 Ładnie zapakowane mogą być fantastycznym prezentem. Dziś są Walentynki! Jeśli obchodzicie to święto, to może upieczecie ciasteczka właśnie dla ukochanej osoby!
📖 Przepis
Ciastka owsiane z czekoladą
🥘 Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 170 g cukru trzcinowego
- 175 g płatków owsianych (górskich)
- 140 g masła (pokrojonego w kostkę)
- 60 g suszonej żurawiny
- 35 g orzechów laskowych (grubo posiekanych)
- 50 g gorzkiej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
- 50 g białej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
- 2 duże jajka
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Wszystkie składniki umieścić w misce miksera stacjonarnego według podanej kolejności, wymieszać do połączenia się składników, trwa to chwilkę.
- Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na papier układać równe porcje ciasta, ja odmierzam porcje łyżką do lodów, między kulami ciasta zachować odstępy. Dłoń zwilżyć wodą i spłaszczyć każda kulkę ciasta, wystarczy delikatnie nacisnąć tak, aby z kulki zrobił się placek o grubości około 5-7 mm.
- Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 12-15 minut do zarumienienia się wierzchu ciastek.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć ciastka na kratkę do wystudzenia.
- Zimne ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilkanaście dni.
- Smacznego!
Kaja napisał
wyglądają pysznie
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Polecam, są pyszne!