Zielone ciasto drożdżowe-matcha! Herbata matcha używana jest nie tylko do przygotowania smacznego napoju, znalazła również zastosowanie w różnego rodzaju drinkach mlecznych, koktajlach owocowych i oczywiście deserach. Sernik matcha już był i oczywiście zapraszam po przepis na ten pyszny aksamitny deser. Natomiast dziś zapraszam na rewelacyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem właśnie zielonego proszku herbaty matcha i skórki cytrynowej. Oczywiście dodatek zielonej herbaty to nie wszystko dla kontrastu wymyśliłam czarną pastę. Pastę przygotowaną z czarnego sezamu, prażonych migdałów, masła i ciemnego cukru muscovado. Pasta jest naprawdę bardzo smaczna i w połączeniu z ciastem stanowi udany duet! Zapraszam serdecznie, koniecznie spróbujcie, ciasto pięknie będzie wyglądało na Wielkanocnym stole.
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 285 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych*
- 60 g wody letniej
- 75 g masła pokrojonego w kostkę
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki herbaty Matcha
Masa sezamowa
- 8 łyżek czarnego sezamu
- 30 g cukru damamera ciemnego
- 60 g masła
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 50 g migdałów
Dodatkowo
- 3 łyżki soku z cytryny
- ¾ szklanki cukru pudru lub tyle ile wchłonie sok z cytryny
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta drożdżowego
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz cukier, wymieszać.
- *W przypadku użycia świeżych drożdży dodajcie je do wody wraz z herbatą Matcha i jajkami, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach.
- Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie pasty sezamowej
- Migdały bardzo drobno posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Czarny sezam zmielić w młynku do kawy lub malakserze na pył.
- W miseczce umieścić miękkie masło dodać do niego zmielony sezam i prażone rozdrobnione migdały, skórkę z cytryny i cukier, całość dokładnie utrzeć.
- Keksówkę o wymiarach 23x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę sezamową, ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, formę przykryć mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego suchego patyczka.
- Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno z wierzchu to należy przykryć je folią aluminiową.
- Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
📖 Przepis
Drożdżowe ciasto-Matcha
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 285 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych*)
- 60 g wody (letniej)
- 75 g masła (pokrojonego w kostkę)
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki herbaty Matcha
Masa sezamowa
- 8 łyżek czarnego sezamu
- 30 g cukru damamera (ciemnego)
- 60 g masła
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 50 g migdałów
Dodatkowo
- 3 łyżki soku z cytryny
- ¾ szklanki cukru pudru (lub tyle ile wchłonie sok z cytryny)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta drożdżowego
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz cukier, wymieszać.
- *W przypadku użycia świeżych drożdży dodajcie je do wody wraz z herbatą Matcha i jajkami, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach.
- Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie pasty sezamowej
- Migdały bardzo drobno posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Czarny sezam zmielić w młynku do kawy lub malakserze na pył.
- W miseczce umieścić miękkie masło dodać do niego zmielony sezam i prażone rozdrobnione migdały, skórkę z cytryny i cukier, całość dokładnie utrzeć.
- Keksówkę o wymiarach 23x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę sezamową, ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, formę przykryć mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego suchego patyczka.
- Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno z wierzchu to należy przykryć je folią aluminiową.
- Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Comments
No Comments