Dziś dorzucam do naszych tradycyjnych wypieków świątecznych, Włoskie ciasto Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe. Ciasto z powodzeniem możecie podać na Wielkanocny stół. Ciasto przypomina mi troszkę nasze mazurki. Kruchy cytrynowy spód wypełniony domowym budyniem cytrynowym idealnie pasuje do zestawu świątecznego. Wierzch tarty przykryty jest cieniutkim płatem ciasta i posypany orzeszkami piniowymi. Orzeszki piniowe, to jest typowo Włoski akcent! Budyń w tym przepisie gotujemy od podstaw, ale jeśli nie macie na to czasu, to możecie użyć gotowej mieszanki budyniowej. Może to być na przykład budyń o smaku śmietankowym z dodatkiem skórki z cytryny.
To, czego pominąć nie można, to schłodzenie ciasta przed podaniem. Przyznam, że był to najtrudniejszy etap produkcji, bo musiałam pilnować, żeby ktoś z domowników nie zjadł kawałka przed całkowitym wystudzeniem. Dlaczego jest to takie ważne, żeby ciasto całkowicie wystygło przed krojeniem? To proste, budyniowy środek po schłodzeniu stężeje i nie będzie wypływał, a i kruche ciasto nabierze delikatności. Warto poczekać! Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa przed podaniem. Na Wielkanoc polecam oczywiście również klasyczne Polskie mazurki! Wypróbujcie mazurek pomarańczowy, jest super, lub mazurek orzechowy.Smacznego!
📖 Przepis
Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej (tortowa)
- 150 g mąki (Krupczatka)
- 200 g masła (zimne)
- 2 średnie jajka
- skórka otarta z cytryny
- 120 g cukru
Składniki na krem
- 750 ml mleka
- 3 średnie jajka
- 1 żółtko
- skórka z cytryny
- 35 g skrobi kukurydzianej
- 30 g mąki pszennej
- 120 g cukru
Dodatkowo
- 2 łyżki orzeszków Pinii
- cukier puder (do oprószenia)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie kremu
- Do garnka wlać mleko i dodać skórkę z cytryny oczywiście wcześniej należy cytrynę wyszorować i sparzyć, a następne cieniutko skroić tak, aby nie ścinać białej części, która jest gorzka. Zagotować mleko.
- W miseczce umieścić jajka, żółtko i cukier całość wymieszać przy pomocy trzepaczki, następnie dodać przesiane mąki i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Kiedy mleko będzie już prawie wrzało można wyjąć skórkę z cytryny. Chochelką nalać około ½ do ¾ szklanki gorącego mleka do przygotowanej mieszanki jajeczno-mącznej jednocześnie mieszać trzepaczką w ten sposób zahartujemy jajka.
- Następnie dodajemy zahartowaną masę do gotującego się mleka i gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia kiedy zgęstnieje.
- Gotowy budyń przelewamy do niskiego ale szerokiego naczynia, którego wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce aby masa ostygła do temperatury pokojowej.
Przygotowanie kruchego ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Mąkę wymieszać z cukrem, otarta skórką z cytryny i pokrojonym w kostkę masłem, rozetrzeć mieszankę w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodać jajka i zagnieść gładkie ciasto. Czynność tę można wykonać przy pomocy miksera.
- Następnie odcinamy ¾ ciasta formujemy kulę, a następnie spłaszczamy ją i układamy na arkuszy papieru do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i rozwałkowujemy na okrągły placek, którym wyłożymy dno i boki formy do tart o średnicy 28 cm. Zdejmujemy górny papier, a chwytamy za papier na spodzie i przenosimy ciasto do formy, dociskamy spód i boki tak, aby ciasto dokładnie przylegało. Odcinamy nadmiar ciasta równo z brzegiem formy.
- Spód ciasta dziurkujemy widelcem, a następnie nakładamy przestudzony budyń, wyrównujemy wierch.
- Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy między arkuszami papieru, zdejmujemy papier z wierzchu placka i nakładamy na przygotowany krem, układamy tak placek, aby przylegał do kremu. Brzegi ciasta delikatnie sklejamy i obcinamy wystający nadmiar ciasta. Całą powierzchnię ciasta ponacinać nożem lub podziurkować widelcem. Na wierzch ciasta posypać orzeszki piniowe.
- Ciasto wstawić do piekarnika piec przez 50 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i całkowicie wystudzić.
- Ważne, aby ciasto całkowicie wystygło przed krojeniem, najlepsze będzie następnego dnia po schłodzeniu.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Comments
No Comments