Idealne ciasto dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu na pieczeniu, ale lubią dobre smakołyki, zapraszam na biszkopt z pianką i owocami. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt idealny, który wychodzi zawsze i każdemu! Biszkopt jest bardzo smaczny puszysty i świetnie nadaje się jako spód, na którym możemy położyć warstwę lekkiej śmietankowej warstwy przygotowanej z bitej śmietany z dodatkiem galaretki. Do tego jeszcze porcja soczystych świeżych owoców i deser gotowy! Do tego typu ciasta świetnie sprawdzą się świeże truskawki, jagody, borówki lub maliny te mogą być również mrożone. Z podanej porcji na biszkopt wyjdą dwa blaty, jeden wykorzystujemy do przygotowania dzisiejszego ciasta, a drugi zawijamy szczelnie w folię spożywczą i zamrażamy. W ten sposób będziemy mieć już gotową bazę na następne ciasto. Choć może nie będzie potrzebne zamrażanie, bo może okazać się, że ciasto zniknie w ciągu jednego dnia i będzie nagła potrzeba przygotowania drugą porcję. Dzieciom i nie tylko im bardzo smakuje to niezwykle proste ciasto, ciasto dosłownie jest pochłaniane 😉
📖 Przepis
Biszkopt z pianką i owocami
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- 150 g drobnego cukru
- 110 g mąki pszennej (typ 450 (tortowa))
- 40 g mąki ziemniaczanej
Składniki na mus
- 1 opakowanie galaretki przeznaczonej na 500 ml wody (użyłam bezbarwnej o smaku truskawkowym)
- 100 ml gorącej wody (do rozrobienia galaretki)
- 200 ml śmietany 30% lub 36 % (schłodzonej)
- 2 szklanki dowolnych owoców maliny, truskawki lub borówki
- ½ szklanki herbaty (lub wody)
- ½ cyrtyny wyciśnięty z niej sok
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować. Mąki przesiać do małej miski, odstawić.
- *Białka oddzielić od żółtek, białka ubić sztywną pianę, kiedy jest już wystarczająco sztywna, zacząć dodawanie cukru łyżka po łyżce nie przerywając ubijania.
- Masa z białek powinna być sztywna i błyszcząca, teraz można dodać po jednym żółtku, ciągle miksując, a następnie dodać do masy jajecznej przesianą mąkę, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 35-30 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta i wyrównuje jego powierzchnię)Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego, wyłączonego już piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu i wykończenie ciasta
- Do 100 ml gorącej wody wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić, odstawić na chwilę do przestudzenia.
- Śmietanę wyjąć z lodówki, ubić na sztywno, a następnie dodać do niej przestudzoną galaretkę, galaretkę dodajemy małymi porcjami ciągle miksując na najwyższych obrotach.
- *Wystudzony biszkopt przeciąć na pół (poziomo) jeden blat biszkoptu włożyć do formy w której się piekł, dno formy i brzegi można wyłożyć folią spożywczą. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem na wierzch wyłożyć masę śmietankową, wyrównać ją na całej powierzchni ciasta. Na masie równomiernie rozłożyć owoce delikatnie wcisnąć je w piankę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Smacznego!
Comments
No Comments