Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale komponuje się ze śliwkami. Jakie śliwki wybrać do ciasta drożdżowego? Moim zdaniem muszą to być Węgierki, z nimi ciasto jest najlepsze!
Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i co ważne mało angażujące. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia, a następnie przełożyć do foremki. Na wierchu ciasta trzeba położyć śliwki i rozsypać kruszonkę, teraz chwilka wyrastania przed pieczeniem i w zasadzie gotowe. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, żeby ciasto przed pieczeniem nie przerosło, jeśli zbyt mocno wyrośnie, to w piekarniku podczas pieczenia może opaść. Pilnujcie więc czasu wyrastania, 25 minut wystarczy, teraz naprawdę pozostaje już tylko pieczenie, które trwa kolejne 25 minut. Przy pieczeniu należy zachować czujność, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej! Dlatego też kontrolujcie czas i sprawdzajcie, czy ciasto nie przypieka się zbyt szybko. Pod koniec zalecanego czasu przeprowadźcie test tz. "suchego patyczka", który polega na wbiciu patyczka np. do szaszłyków, w środek ciasta, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy to znak, że ciasto jest gotowe. Gdyby zdarzyło się, że na patyczku będzie surowe ciasto, to pozostawcie je jeszcze w piekarniku. Mój placek siedział troszkę za długo i spód zbyt mocno się przypiekł, ale to przez dzieci, zagadały mnie 😉
Osobiście uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe, ma ono wtedy niesamowity smak i aromat, ale nawet po kilku dniach ciasto jest pyszne. Wystarczy pokroić je w 2-centymetrowe kromki i opiec, a następnie podać z masełkiem, miodem lub powidłami śliwkowymi, polecam pycha!
📖 Przepis
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej uniwersalnej (lub mąka orkiszowa typ 650)
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 średnie jajka
- 1 średnie żółtko
- 30 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 130 g mleka
- 100 g masła
Dodatkowo
- 350 g śliwek (węgierek)
- 1 średnie białko
Składniki na krszonkę
- 90 g mąki pszennej
- 60 g masła (zimne)
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier biały i waniliowy, wymieszać.Masło rozpuścić i przestudzić, odstawić na bok.
- Mleko leciutko podgrzać, dodać drożdże *świeże oraz łyżkę mieszanki składników suchych, wymieszać i odstawić do podwojenia objętość.
- Jajka dodać do mąki wraz z rozczynem, zacząć wyrabianie ciasta, kiedy ciasto będzie już jednolite można zacząć dodawać cieniutkim strumieniem przestudzone masło ciągle mieszając, ciasto wyrabiać przez 2-3 minuty na wysokich obrotach, ciasto wyrabiamy końcówką typu hak.
- Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować, każdą śliwkę przekroić na 4 części.
- Gładkie jednolite ciasto pozostawiamy w misce, którą przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na lekko podsypany mąką blat (ciasto jest klejące) obsypujemy również z wierzchu i delikatnie rozciągamy na kształt foremki. Foremkę o wymiarach 32x23 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką, a następnie przekładamy do niej ciasto.
- Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem, ułożyć wcześniej przygotowane śliwki, posypać kruszonką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20-25 minut w ciepłe miejsce.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st C, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wstawić ciasto na środkową półkę, piec przez około 25 minut, przed wyjęciem ciasta z piekarnika można sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, najlepiej przy pomocy suchego patyczka do szaszłyków przeprowadzić test tz."suchego patyczka", należy wbić patyczek w środek ciasta i natychmiast wyjąć go i sprawdzić, czy patyczek jest suchy, jeśli tak, to znak, że ciasto jest już upieczone. Oklejony patyczek surowym ciastem oznacza, że trzeba jeszcze dopiec je przez kilka minut.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, przed krojeniem ciasto powinno lekko przestygnąć, będzie się lepiej kroiło!
- Smacznego!
Goldgirl napisał
Boże…. ale zjadłabym takie ciacho do kawusi… ach… wspaniale wygląda… jak mojej babci… smak dzieciństwa ❤
Anna napisał
Dziękuję 😍 W taki razie trzeba przywołać te smaki 😁
Elena napisał
teraz to wszystko ze śliwkami
Anna napisał
O tak, bo to najlepszy sezon na pyszności ze śliwkami 🙂