Mam nadzieję, że kostka ajerkoniakowa będzie dla Was ciekawą nowością na święta. Kostka ajerkoniakowa to ciasto dla dorosłych ze względu na sporą ilość likieru z jajek ;).
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 120 g cukru
- 70 g masła
- 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 białka
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 ml ajerkoniaku
Składniki na budyń ajerkoniakowy
- 3 żółtka
- 200 ml ajerkoniaku
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 180 ml śmietany 30 %
- 10 łyżek ajerkoniaku
- 6 łyżek cukru pudru
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Boki formy o wymiarach 21x21 cm wysmarować masłem i obsypać mąką dno wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać i odstawić na bok.
- Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier całość ubić na jasną puszystą masę. Następnie dodać śmietanę, zmiksować do połączenie się składników. Kolejnym składnikiem są białka, które dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, teraz dodajemy w dwóch porcjach ajerkoniak i składniki suche miksujemy masę przez 1-2 minuty.
- Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec przez około 30-40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie budyniu ajerkoniakowego
- Do rondelka wsypać cukier, mąkę i sól, wymieszać, dolać ajerkoniak i żółtka, ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia budyniu, budyniu nie gotujemy. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy.
Przygotowanie kremu
- Śmietanę ubić na sztywno następnie dodać cukier i zmiksować. Serek mascarpone połączyć z bitą śmietaną, miksować krótko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ajerkoniak dokładnie miksujemy i odstawiamy.
🔪 Wykończenie ciasta
- Przestudzone ciasto przewracamy do góry nogami, zrywamy papier do pieczenia, który był na spodzie ciasta, a teraz nalazł się na górze. Przy pomocy grubej słomki do napojów podziurkować całą powierzchnię ciasta dość gęsto najlepiej w odstępach około 2 cm. Starajcie się nie dziurkować ciasta na wylot.
- Na podziurkowany wierzch ciasta porcjami nałożyć budyń ajerkoniakowy, który należy wsmarować szpatułką w dziurki, na powierzchni ciasta pozostawić równą, cienką warstwa budyniu.
- Następnie na wierzch nałożyć przygotowany krem, rozsmarować równo na całej powierzchni. Ciasto podawać najlepiej po jakimś czasie, aż przejedzie smakami, ja zostawiałam je na całą noc pod przykryciem w lodówce. Ważne! Ciasto należy wyjąć godzinę przed podaniem, aby doszło do temperatury pokojowej, w ten sposób zrobi się delikatne i miękkie. Ciasto kroimy w kwadraty. Wierzch ciasta można udekorować kolorową posypką lub prażonymi migdałami.
💡 Rada
Ciasto jest łatwe, ale żeby wyszło tak, jak należy składniki na ciasto, czyli jajka, masło, śmietana i likier powinny mieć temperaturę pokojową! Na początek trzeba upiec ciasto, które po całkowitym wystudzeniu solidne dziurkujemy. Ciasto najlepiej podziurkować grubą słomką do napojów, która w miejscu ukłucia pozostawi dziurkę, a ciasto zabierze. Ciasta nie dziurawić do spodu, wystarczy do ¾ jego wysokości, otwory robimy dość blisko siebie w odległości około 2 cm. Następnym krokiem jest ugotowanie budyniu na bazie ajerkoniaku i "nasączeniem" nim ciasta. Budyń należy wcisnąć we wszystkie dziurki, a resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Ciasto wykańczamy lekkim kremem przygotowanym z bitej śmietany, serka mascarpone i ajerkoniaku. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej, żeby przed podaniem spędziło w niej całą noc. Oczywiście ciasto w lodówce przechowujemy pod przykryciem, żeby nie obsychało. Najważniejsze jest, żeby wyjąć ciasto z lodówki godzinę przed podaniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową, wtedy zmięknie i zrobi się delikatne. Ciasto jest bardzo smaczne, gorąco namawiam do wypróbowania!
📖 Przepis
Kostka ajerkoniakowa
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 120 g cukru
- 70 g masła
- 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 białka
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 ml ajerkoniaku
Składniki na budyń ajerkoniakowy
- 3 żółtka
- 200 ml ajerkoniaku
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 180 ml śmietany 30 %
- 10 łyżek ajerkoniaku
- 6 łyżek cukru pudru
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Boki formy o wymiarach 21x21 cm wysmarować masłem i obsypać mąką dno wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać i odstawić na bok.
- Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier całość ubić na jasną puszystą masę. Następnie dodać śmietanę, zmiksować do połączenie się składników, kolejnym składnikiem są białka, które dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, teraz dodajemy w dwóch porcjach ajerkoniak i składniki suche miksujemy masę przez 1-2 minuty.
- Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec przez około 30-40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie budyniu ajerkoniakowego
- Do rondelka wsypać cukier, mąkę i sól, wymieszać, dolać ajerkoniak i żółtka, ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia budyniu, budyniu nie gotujemy. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy.
Przygotowanie kremu
- Śmietanę ubić na sztywno następnie dodać cukier, zmiksować. Serek mascarpone połączyć z bitą śmietaną, miksować krótko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ajerkoniak dokładnie miksujemy i odstawiamy.
Wykończenie ciasta
- Przestudzone ciasto przewracamy do góry nogami, zrywamy papier do pieczenia, który był na spodzie ciasta, a teraz nalazł się na górze. Przy pomocy grubej słomki do napojów podziurkować całą powierzchnię ciasta dość gęsto najlepiej w odstępach około 2 cm. Starajcie się nie dziurkować ciasta na wylot.
- Na podziurkowany wierzch ciasta porcjami nałożyć budyń ajerkoniakowy, który należy wsmarować szpatułką w dziurki, na powierzchni ciasta pozostawić równą, cienką warstwa budyniu.
- Następnie na wierzch nałożyć przygotowany krem, rozsmarować równo na całej powierzchni. Ciasto podawać najlepiej po jakimś czasie, aż przejedzie smakami, ja zostawiałam je na całą noc pod przykryciem w lodówce. Ważne! Ciasto należy wyjąć godzinę przed podaniem, aby doszło do temperatury pokojowej, w ten sposób zrobi się delikatne i miękkie. Ciasto kroimy w kwadraty. Wierzch ciasta można udekorować kolorową posypką lub prażonymi migdałami.
- Smacznego!
Lana napisał
Czy te białka dodaje się ubite do masy?
Anna napisał
Tak jak napisałam w punkcie 2, po ubici masła z cukrem i śmietaną dodajemy białka i mieszamy na średnich obrotach (nie ubijamy ich wcześniej)> Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Agusto napisał
Na święta to już nie ale w najbliższym czasie się skuszę na tę kosteczkę - właśnie zagospodarowałem pół kopy jajek od życzliwej znajomej i ajerkoniaku ci u mnie pod dostatkiem 🙂
Anna napisał
Z domowym ajerkoniakiem to będzie wspaniałe ciasto! Smacznego 🙂