Menu bożonarodzeniowo-sylwestrowe ma wiele pysznych smakołyków w swoim zestawie. Znajdziemy tam smakołyki wytrawne i słodkie, jednym z najpopularniejszych ciast jest makowiec. Wiem, że nie zawsze jest czas na upieczenie klasycznego zwijanego makowca albo po prostu boimy się, że makowiec pęknie i rozleci się podczas pieczenia. To oczywiście czasami zdarza się i to nawet najlepszym, ale mam dla Was rozwiązanie tego problemu! Bułeczki makowe, są wspaniałą alternatywą dla klasycznego makowca, przygotujecie je w bardzo łatwy sposób i co ważne przygotujecie je błyskawicznie. Smak bułeczek jest wspaniały i niczym nie ustępuje klasycznym makowcom, ciasto jest delikatne, puszyste i pachnące cynamonem. Zwieńczeniem bułeczek jest lukier cytrynowy.
Ciasto na bułeczki można przygotować dzień przed pieczeniem, a przez noc przechować je w lodówce, aby następnego dnia je upiec. Bułeczki długo zachowują świeżość, ale można odświeżać je przez podgrzanie ich i podanie ciepłe z kubkiem gorącej czekolady smakują wybornie 🙂 Smacznego!
📖 Przepis
Bułki makowe
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 80 g masła
- 130 ml mleka
- 14 g drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 50 cukru (ja dałam trzcinowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 duże jajko
Dodatkowo
- 450 g masy makowej (gotowej)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 małe jajko (do pomalowania wierzchu bułek)
- ½ szklanki cukru pudru
- sok z cytryny (tyle żeby uzyskać półpłynny lukier)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól, cynamon i cukier wymieszać.
- Do rondelka włożyć masło postawić na ogniu i rozpuścić, do masła dolać mleko, wymieszać i zestawić z ognia, dodać świeże drożdże (ale że mieszanka nie może być gorąca), które trzeba dokładnie rozpuścić, a następnie wbić jajko i rozbełtać.
- Do składników suchych dodać składniki mokre i zacząć wyrabiać ciasto, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, przez około 4 minuty. Ręczne nieco dłużej.
- Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na placek o wymiarach około 38 x 45 cm. Na wierzch ciasta rozsmarować nadzienie makowe, posypać cynamonem jeśli macie na to ochotę, a następnie zwinąć ciasto w rulon zaczynając od szerszego brzegu. Rulon podzielić na 12 równych części to tego przyda się ostry nóż.
Przygotowanie lukru
- Do miseczki wsypać cukier puder i stopniowo dodać sok z cytryny, soku należy dodać tyle, żeby lukier dał się łatwo rozsmarować na bułeczkach.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami do każdej włożyć jeden kawałek ciasta przeciętą częścią góra-dół, formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch bułeczek pomalować rozbełtanym jajkiem. Piec przez około 18 minut, pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc pilnujcie bułeczek być może w waszym piekarniku bułeczki będą potrzebowały kilka minut więcej 🙂
- Po upieczeniu wyjąć bułeczki na kratkę i pomalować lukrem, przestudzić przed podaniem.
- Smacznego!
kukunariss napisał
drożdże rozumiem świeże..?
Anna napisał
Tak, świeżych drożdży 14g, a suchych około 6-7g 🙂
kukunariss napisał
ok zaczęłam właśnie robić te bułeczki ale jeszcze mi się nie zgadza - w składnikach na ciasto nie ma podanej ilości cukru, a w przepisie należy go dodać, ile ma go być? te pół szklanku cukru pudru to to?
drugie pytanie dotyczy nadzienia - czy ta masa makowa gotowa to całe nadzienie czy należy dodać te składniki wymienione jako "dodatkowo"..? ostatnie dwie pozycje to cukier puder i sok z cytryny - to przecież idzie jako lukier..?
pomocy, bo mam ciasto rozgrzebane i utknęłam 🙁
Anna napisał
Cukru 50 g do ciasta. Masa makowa gotowa idzie na ciasto, można posypać masę po wierzchu 1/2 łyżeczki cynamonu. Następna pozycja w składnikach dodatkowych, to cukier puder i sok z cytryny - z tego robimy likier ... tak jak jest to napisane w opisie 🙂 Trzymam kciuki 🙂
kukunariss napisał
udało się! 😀
zmyliło mnie jeszcze to małe jajko dodatkowo - ale po fakcie mnie oświeciło, że to pewnie do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem?
tak czy siak - buły są obłędne, wyrosły jak szalone, zajadaliśmy się jak nienormalni 😛
została mi druga połowa maku - jutro robię powtórkę 😀
DZIĘKI! :)))
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że wszystko udało się tak, jak należy i co najważniejsze, że smakowały! I powiem, że to jest bardzo dobry plan na jutro 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂