Nałogowo chleb piekę już od czterech lat i upiekłam ich już bardzo wiele, pszenne, żytnie, orkiszowe i różnego rodzaju mieszanki. W maszynie do pieczenia i w piekarniku. Jednak w domowych warunkach najlepsze chleby wychodzą z piekarnika. Taki chleb na lepsza bardziej wypieczoną skórkę i lepsze wnętrze. Maszyna do wypieku chleba jest super i polecam ją szczególnie zapracowanym. Dzięki takiej maszynie można chleb upiec nie przebywając w domu. Przed wyjściem do pracy można umieścić w niej składniki i nastawić odpowiedni program, a po powrocie do domu wyjąć świeży pachnący chleb.
W przepis jest dodatek drożdży , ale kiedy jest ciepło i macie więcej czasu można je pominąć. One mają tylko za zadanie przyśpieszyć ostatni proces produkcyjny.
📖 Przepis
Chleb pszenno żytni
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 360 g mąki żytniej typ 720
- 300 g wody
- 40 g zakwasu żytniego
Składniki na ciasto właściwe
- 400 g wody
- 230 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej
- 3 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
🔪 Instrukcje
Wieczorem
- Wszystkie składniki na zaczyn krótko (1-2 minuty) mieszamy w misce, tak by się połączyły, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 - 16 godzin
Następnego dnia
- Do miski z zaczynem dodajemy kolejno składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, ciasto mieszamy dokładnie ok. 5 min. Pozostawiamy pod przykryciem do ok. 1 godziny, czas zależy do temperatury otoczenia.
- Po tym czasie, kiedy ciasto już wyrośnie, smaruję foremki olejem i wysypuję otrębami żytnimi lub pszennymi. Przekładam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do temperatury 230°C, przed włożeniem chleba do piekarnika posypuję go mąką. Jeśli nie lubicie mąki można posypać sezamem, makiem.
- Wstawiam do piekarnika (230°C), po 15 minutach zmniejszam do 210°C i dopiekam jeszcze 30-40 minut. Gdyby chleb zaczął zbyt szybko przypiekać się od góry, przykryjcie go folią aluminiową. Po upieczeniu od razu trzeba wyjąć chleb z foremek by się nie zaparzył i studzić na kratce. Smacznego!
Comments
No Comments