Legenda głosi, że natchnieniem dla kształtu maleńkich pierożków tortellini był pępek Wenus. Czy było tak naprawdę, tego nie wiem, ale w tym kształcie jest coś z pępka. Nadzienie zrobiłam z dyni z dodatkiem serka ricotty, szałwii, parmezanu i gałki muszkatołowej. Wszystko wspaniale do siebie psuje i rewelacyjnie smakuje. Farsz jest aksamitnie gładki i rozpływa się w ustach. Tortellini zazwyczaj podaje się z bulionem lub z masłem szałwiowym albo po prostu polane oliwą i oprószone tartym parmezanem. W każdej wersji smakują wspaniale, koniecznie spróbujcie.
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na farsz
- 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 mała czerwona cebula drobno pokrojona
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g ricotty
- 1 żółtko
- 25 g parmezanu startego
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajko
- ⅓ szklanki wody + 2 łyżki
- 1 łyżka masła
Dodatkowo
- 1 jako
- 1 łyżka mleka
- masło do polania gotowych pierożków i parmezan
🔪 Instrukcje
Przygotowanie puree z dyni
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
- Wcześniej pokrojoną dynię położyć na blachę do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy, solidnie osolić i posypać pieprzem, wymieszać tak, aby dynia pokryła się oliwą i przyprawami
- Wstawić do piekarnika na 45 minut.
Przygotowanie ciasta
- Do miski wysypać mąkę dodać jajka i masło, zacząć zagniatać ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto należy ugniatać 5-10 minut, aż będzie aksamitnie gładkie.
- Ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba lub innym tego typu urządzeniu. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć na przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 12 godzin, gdyż zacznie się utleniać i pokryje się ciemnymi plamami.
Przygotowanie farszu
- Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i usmażyć do miękkości.
- Upieczoną dynię przełożyć do miski, rozgnieść ją widelcem na gładką masę, dodać smażoną cebulę, miskę delikatnie przechylić na bok, aby zebrał się nadmiar płynu, pozostawić do ostygnięcia. Następnie odlać płyn, dodać żółtko, ricottę, gałkę muszkatołową, szałwię i parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem, farsz powinien być doprawiona dość intensywnie.
Klejenie pierożków
- Ciasto rozwałkować dość cienko, wykroić kwadraty 8 x 8 cm, jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim brzegi kwadratów, na środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienie, kwadrat złożyć na kształt trójkąta, dokładnie zlepić brzegi, dwa dalsze rogi zlepić razem, tak jak na uszka.
- W garnku zagotować wodę z solą.
- Tortellini wrzucać na wrzątek małymi porcjami, aby się nie sklejały, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
- Podawać z masłem i szałwią posypane parmezanem.
📖 Przepis
Tortellini z dynią i szałwią
Włoskie maleńkie pierożki tortellini
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na farsz
- 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 1 mała czerwona cebula (drobno pokrojona)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g ricotty
- 1 żółtko
- 25 g parmezanu (startego)
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 średnie jajko
- ⅓ szklanki wody + 2 łyżki
- 1 łyżka masła
Dodatkowo
- 1 średnie jako
- 1 łyżka mleka
- masło do polania gotowych pierożków i parmezan
🔪 Instrukcje
Przygotowanie puree z dyni
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
- Wcześniej pokrojoną dynię położyć na blachę do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy, solidnie osolić i posypać pieprzem, wymieszać tak, aby dynia pokryła się oliwą i przyprawami
- Wstawić do piekarnika na 45 minut.
Przygotowanie ciasta
- Do miski wysypać mąkę dodać jajka i masło, zacząć zagniatać ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto należy ugniatać 5-10 minut, aż będzie aksamitnie gładkie.
- Ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba lub innym tego typu urządzeniu. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć na przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 12 godzin, gdyż zacznie się utleniać i pokryje się ciemnymi plamami.
Przygotowanie farszu
- Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i usmażyć do miękkości.
- Upieczoną dynię przełożyć do miski, rozgnieść ją widelcem na gładką masę, dodać smażoną cebulę, miskę delikatnie przechylić na bok, aby zebrał się nadmiar płynu, pozostawić do ostygnięcia. Następnie odlać płyn, dodać żółtko, ricottę, gałkę muszkatołową, szałwię i parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem, farsz powinien być doprawiona dość intensywnie.
Klejenie pierożków
- Ciasto rozwałkować dość cienko, wykroić kwadraty 8 x 8 cm, jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim brzegi kwadratów, na środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienie, kwadrat złożyć na kształt trójkąta, dokładnie zlepić brzegi, dwa dalsze rogi zlepić razem, tak jak na uszka.
- W garnku zagotować wodę z solą.
- Tortellini wrzucać na wrzątek małymi porcjami, aby się nie sklejały, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
- Podawać z masłem i szałwią posypane parmezanem.
- Smacznego!
Maja napisał
Jestem pod wrażeniem pierożków i pomysłu na nadzienie!
Anna napisał
Dziękuję:) Przepis pochodzi z kuchni Włoskiej! Polecam gorąco,są fantastyczne, najlepszym dowodem na to jest komentarz mojego męża po zjedzeniu porcji tortellini "są tak pyszne, jak Ruskie Pierogi", a jest on największym fanem właśnie Ruskich:) Pozdrawiam Ania