Dziś muffiny jabłkowo-jogurtowe. Jeśli ktoś z was posiada własne jabłonie, to w tym roku zasypany jest jabłkami. Jabłka obrodziły bardzo obficie i pewnie zastanawiacie się, co można z nich jeszcze zrobić poza szarlotkami, sokami, czy musami na zimę. Podrzucam pomysł na muffiny jałkowo-jogurtowe przygotowane na bazie jogurtu naturalnego i płatkami owsianymi.
Muffiny przygotowałam w dużych kokilkach o pojemności 200 ml z tej ilości ciasta, wyszło ich 6. Oczywiście możecie upiec je w małych foremkach do muffinek wtedy będzie ich więcej, bo około 10 sztuk. Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne i pięknie pachną, jabłka pokrojone w kostkę podczas pieczenia miękną i pozostają mocno wyczuwalne w wypieku. Można podać ja na śniadanie lub podwieczorek, są bardzo sycące i wystarczą, aby zaspokoić głód. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kiedy najdzie was ochota, możecie podgrzać je i podać ze szklanką mleka. Świetnie smakują również przekrojone na pół (wzdłuż) i opieczone w tosterze. Do tego jeszcze dodatkowa porcja musu jabłkowego lub dżemu malinowego.
Muffiny są pycha, sami spróbujcie!
📖 Przepis
Muffiny jabłkowo-jogurtowe
🥘 Składniki
- 140 g cukru trzcinowego (10 g więcej jeśli użyjecie kwaśnych jabłek)
- 16 g cukru waniliowego
- 2 duże jajka
- 1 szczypta soli
- 100 ml olejku roślinnego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 50 g płatków owsianych (górskich)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 średnie jabłka
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temoeratury 200 st C. Kokilki o pojemności około 200 ml (6 sztuk) wyłożyć papierem do pieczenia, ja pocięłam papier na kwadraty i wyłożyłam nim kokilki, papier pieinien wystawać troszkę powyżej foremek. Możecie również upiec muffinki w formie muffinkowej, wyłożónej papilotkamio, wtedy muffinek wyjdzie więcej niż 6 sztuk.
- Jabłka obrać i pokroić w drobna kostkę.
- W misce roztrzepać jajka z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz szczyptą soli. Olej wymieszać z jogurtem, dodać do jajek, wymieszać.
- Mąkę przesiać z proszekiem do pieczeniai sodą, dodać do masy, wymieszać, na koniec dodać jabłka i płatki owsiane, mieszać do połączenia się składników.
- Przygotowanym ciastem wypełnić kokilki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut, muffinki powinny przyrumienić się, przed wyjęciem sprawdźcie, czy są już upieczone w środku przez wbicie patyczka w środek muffiny, jeśli będzie czysty bez śladów surowego ciasta wyjmijcie je z piekarnika na kratkę. Po 10 minutach można wyjąć muffinki z kokilek na kratkę i całkowicie wystudzić.
- Smacznego!
Comments
No Comments