Mam nadzieję, że zakochaliście się już w pieczeniu chleba! Jeśli jeszcze nie, to może ten przepis zachęci Was do domowych wypieków? Jest to jeden z najprostszych domowych chlebów na drożdżach. Ciasto takie zazwyczaj przygotowuję w wieczór przed pieczeniem, a dopiero następnego formuję i piekę chleb. W dzisiejszym przepisie pominęłam proces nocnego wyrastania i przygotowałam go w wersji ekspresowej. Żeby przygotować pyszny bochenek, wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie zostawić ciasto na 4 godziny, aby wyrosło, a drożdże mogły się rozmnożyć. Kolejnym krokiem jest składanie ciasta.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 9 g soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka świeżych drożdży lub ½ łyżeczki suchy
- 300 g wody
- 2 łyżki czarnuszki
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i czarnuszkę, wymieszać, jeśli używacie drożdży świeżych to wymieszajcie je z wodą. Następnie dolać wodę z miodem, wymieszajcie ciasto przy pomocy łyżki tylko do połączenia się wszystkich składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie łopatką oddzielcie ciasto od brzegów miski, a następnie zwilżoną dłonią w wodzie chwyćcie pod spód ciasta, a następnie wyciągnijcie ciasto powoli i delikatnie do góry. Ciasto ciągnijcie do chwili, kiedy poczujecie, że zaczyna stawiać opór, nie wyciągajcie go więcej, żeby się nie rozerwało. Wyciągniętą część ciasta połóżcie na wierchu, a następnie chwyćcie ciasto z drugiej strony i zróbcie to samo. Czynność powtórzcie jeszcze dwa razy. Miskę z ciastem znów przykryjcie folią spożywczą i odstawcie w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie znów wykonajcie składanie ciasta i ponownie przykryjcie ciasto folią spożywczą i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przygotujcie koszyczek do wyrastania lub zwykły durszlak, utnijcie kawałek papieru do pieczenia na szerokość 17 cm i długość 37 cm wyłóżcie nim spód koszyczka/durszlaka, wyciągając papier na boki.
- Wyrośnięta ciasto wyjmijcie z miski na podsypany mąką blat, rozpłaszczcie i rozciągnijcie je, a następnie złóżcie na "kopertę", uformujcie okrągły bochenek, wykonując ostatnie formowanie, solidnie podsypujcie mąką. Bochenek włożyć na papier sklejeniem do dołu. Pamiętajcie, żeby cały bochenek był mocno obsypany mąką. Wierzch przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
- W czasie, kiedy chleb rośnie rozgrzejcie piekarnik do temperatury 230 st. wraz z garnkiem żeliwnym w którym upieczecie chleb, powinien rozgrzewać się minimum 30 minut.
- Kiedy chleb już podrósł, a piekarnik osiągnął temperaturę 230 st C. należy przełożyć chleb do garnka. Wyjmijcie z piekarnika rozgrzany garnek (użyjcie grubych rękawic kuchennych, ponieważ garnek jest bardzo gorący. Chwytając za papier szybko, ale ostrożnie przełóżcie chleb do garnka (oczywiście wraz z papierem) jeśli chcecie, możecie wykonać ozdobne nacięcia, następnie przykryjcie garnek pokrywką i natychmiast wstawcie do piekarnika.
- Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 15 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z garnka na kratkę i wystudzić.
🥨 Składanie ciasta
Po tym czasie konieczne jest wspomniane już składanie ciasta, ten zabieg wzmacnia chleb, daje mu sprężystość i wspaniałą strukturę gotowego pieczywa. Składanie to bardzo prosty zabieg, ale żeby sobie go ułatwić, należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto się nie kleiło do rąk. Mokrą dłonią sięgamy na dno miski, w której wyrasta ciasto, sięgamy na spód i wyciągamy pasmo w górę. Pasmo ciągniemy do chwili, kiedy poczujemy lekki opór, jaki będzie mam stawiało ciasto. Nie ciągnijcie ciasta na siłę, ponieważ zacznie się rozrywać, a tego nie chcemy. Wyciągnięty kawałek ciasta kładziemy na wierzchu i sięgamy ponownie na spód miski, aby powtórzyć czynność. Postępujemy tak cztery razy, po czym przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Miska powinna stać w ciepłym miejscu, jeśli w domu jest chłodno, czas ten może się wydłużyć. Składanie wykonujemy dwa razy w odstępach 30-40 minutowych lub dłuższych, jeśli w domu jest chłodno. Ciasto przed kolejnym złożeniem powinno wyrosnąć.
🍞 Formowanie
Po tym procesie należy uformować okrągły lub owalny bochenek, to zależy jakim garnkiem żeliwnym dysponujecie. Czarnuszkę rozsypać na talerzu, obtoczyć w niej całą górę chleba. Natomiast boki powinny być sowicie obsypane mąką, następnie odłożyć ciasto do koszyczka. Na dnie koszyczka powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Papier ułatwi nam później przenoszenie wyrośniętego chleba do gorącego garnka.
🔥 Pieczenie
Chleb pieczemy w wysokiej temperaturze w garnku z pokrywką przez 30 minuta, a następnie dopiekamy 15 minut bez niej. Podczas dopiekania chleb nabierze pięknego koloru, a skórka będzie gruba i chrupiąca. Gorąco polecam, spróbujcie, to naprawdę jest proste!
❗Ważne
Chleb przygotowany jest przy użyciu minimalnej ilości drożdży! To tylko płaska łyżeczka świeżych drożdży lub pół suchych! Nie ma potrzeby dodawania większej ilości, ważna jest temperatura otoczenia, w jakiej chleb będzie wyrastał.
📖 Przepis
Chleb pszenny z czarnuszką
🥘 Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 9 g soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka świeżych drożdży (lub ½ łyżeczki suchy)
- 300 g wody
- 2 łyżki czarnuszki
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i czarnuszkę, wymieszać, jeśli używacie drożdży świeżych to wymieszajcie je z wodą. Następnie dolać wodę z miodem, wymieszajcie ciasto przy pomocy łyżki tylko do połączenia się wszystkich składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie łopatką oddzielcie ciasto od brzegów miski, a następnie zwilżoną dłonią w wodzie chwyćcie pod spód ciasta, a następnie wyciągnijcie ciasto powoli i delikatnie do góry. Ciasto ciągnijcie do chwili, kiedy poczujecie, że zaczyna stawiać opór, nie wyciągajcie go więcej, żeby się nie rozerwało. Wyciągniętą część ciasta połóżcie na wierchu, a następnie chwyćcie ciasto z drugiej strony i zróbcie to samo. Czynność powtórzcie jeszcze dwa razy. Miskę z ciastem znów przykryjcie folią spożywczą i odstawcie w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie znów wykonajcie składanie ciasta i ponownie przykryjcie ciasto folią spożywczą i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przygotujcie koszyczek do wyrastania lub zwykły durszlak, utnijcie kawałek papieru do pieczenia na szerokość 17 cm i długość 37 cm wyłóżcie nim spód koszyczka/durszlaka, wyciągając papier na boki.
- Wyrośnięta ciasto wyjmijcie z miski na podsypany mąką blat, rozpłaszczcie i rozciągnijcie je, a następnie złóżcie na "kopertę", uformujcie okrągły bochenek, wykonując ostatnie formowanie, solidnie podsypujcie mąką. Bochenek włożyć na papier sklejeniem do dołu. Pamiętajcie, żeby cały bochenek był mocno obsypany mąką. Wierzch przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
- W czasie, kiedy chleb rośnie rozgrzejcie piekarnik do temperatury 230 st. wraz z garnkiem żeliwnym w którym upieczecie chleb, powinien rozgrzewać się minimum 30 minut.
- Kiedy chleb już podrósł, a piekarnik osiągnął temperaturę 230 st C. należy przełożyć chleb do garnka. Wyjmijcie z piekarnika rozgrzany garnek (użyjcie grubych rękawic kuchennych, ponieważ garnek jest bardzo gorący. Chwytając za papier szybko, ale ostrożnie przełóżcie chleb do garnka (oczywiście wraz z papierem) jeśli chcecie, możecie wykonać ozdobne nacięcia, następnie przykryjcie garnek pokrywką i natychmiast wstawcie do piekarnika.
- Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 15 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z garnka na kratkę i wystudzić.
- Smacznego!
Mariola napisał
Hej, przy 1,5 porcji chleba czas pieczenia jest taki sam czy należy go wydłużyć?
Anna napisał
Czas pieczenia zostaje taki sam :). Kiedy powiększysz porcje 2 lub więcej to wtedy trzeba byłoby wydłużyć czas 🙂 Smacznego!