Purée z dyni jest niezbędnym składnikiem do upieczenia ciasta dyniowego, przygotowania zupy, muffinek czy pysznego humusu. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy umyć dynię następnie przekroić na pół i wyjąć ziarenka najlepiej zrobić to przy pomocy dużej łyżki. Następnym krokiem jest obranie dyni ze skórki no, chyba że jest to taka dynia, której obierać nie trzeba. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy. Na koniec pozostaje tylko miksowanie jej na gładki mus i purée gotowe.
Gotowy mus możemy przełożyć do słoików i nadmiar przechować przez kilka dni w lodówce można też ją zamrozić. Mając taki zapas zrobienie zupy dyniowej zajmie nam tylko 10 minut. Purée możemy wykorzystać do muffinek, serników hummusu czy oponek serowych!
📖 Przepis
Purée z dyni
🥘 Składniki
- 2 kg dyni
- 2 łyżki oliwy
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Dynię umyć, obrać ze skórki i wydrążyć nasionka. Pokroić na 3 cm paski.
- Dużą blachę wysmarować oliwą, pokrojoną dynię rozłożyć blaszce, przykryć folią aluminiową. Piec przez około 35 - 45 minut.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Dynię przełożyć do miski malaksera i zmiksować na gładki krem. Przełożyć do plastikowych zamykanych naczyń (do żywności), przechowywać w lodówce do 3 dni.
- Purée można również zamrozić, mrożonkę przechowujemy do 3 miesięcy.
- Smacznego!
veggie napisał
super sposób na przechowanie dyni, bo w końcu niedługo znów będzie po sezonie...
Kaś napisał
to się dziś zgrałyśmy z wpisem 🙂
Anna napisał
To chyba taka dyniowa pora:))))pozdrawiam