Kuchnia Tajska, to magia aromatów, cudowna aranżacja potraw i bogactwo składników. Całe, to bogactwo Tajowie zyskali dzięki swojemu położeniu geograficznemu, od XVI w. rozpoczął się tam szał handlowy. Zawijały tam statki portugalskich, francuskich, japońskich, indyjskich, arabskich i holenderskich handlarzy. Przywożąc ze sobą towary handlowe, ale i również swoją kuchnię i smaki. Z tych wielu inspiracji powstała właśnie ta niesamowita kuchnia. W Tajlandii nikt nie stosuje się do dokładnych przepisów, kucharze polegają na intuicji i ja temu hołduje!!! Zawsze próbujcie to, co gotujecie to podstawa sukcesu.
Dziś z tego zakątka świata zaproponuję Was aromatyczny makaron, w którym króluje smak słodki przełamany ostrością papryczki chilli. Jest to bardzo szybkie danie, wystarczy 15-20 minut i danie już gotowe. Do makaronu można dodać krewetki lub kurczaka, albo tofu. Wybierzcie taki dodatek jaki Wam najbardziej smakuje i gotujcie!
📖 Przepis
Makaron ryżowy w słodkim sosie sojowym
🥘 Składniki
- 500 g ugotowanego makaronu ryżowego (najlepiej wstążek)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 2 małe papryczki chilli (lub tyle ile wytrzyma Wasze podniebienie)
- 1 duża pierś z kurczaka (lub krewetki po 8-10 szt na porcje)
- 250 g chińskiej kapusty bok choy (pokrojonej na ćwiartki ( ja użyłam brokułów chińskich ))
- 4 małe cebulki dymki (cienko pokrojone)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 duża garść kolendry (grubo posiekanej)
- 2 łyżki prażonej cebuli
- 2 łyżki sosu sojowego
🔪 Instrukcje
- Makaron ryżowy wrzucam do garnka z gotującą się wodą, przykrywam garnek pokrywką i zestawiam z ognia, zostawiam makaron pod przykryciem na 10 minut, po tym czasie odcedzam.
- W woku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i chilli, krótko smażę. Wrzucam kurczaka, wcześniej pokrojonego na małe kawałki lub (krewetki) i smażę energicznie mieszając. Kiedy mięso jest gotowe dodaję kapustę pokrojoną (brokuł), cebulkę dymkę i smażę jeszcze chwilę do chwili, kiedy kapusta zmieni kolor na bardzo intensywny zielony.
- Dodaję odcedzony makaron, sosy, masło orzechowe i cukier, mieszam wszystko dokładnie.
- Zdejmuję z ognia, dzielę na porcje posypuję kolendrą i prażoną cebulką.
- Smacznego!
Agnieszka napisał
Bardzo pyszne danie, proporcje składników do sosu idealne 🙂
Anna napisał
Dziękuję bardzo, cieszę się, że danie przypadło do gustu😁
dr G napisał
Nie dajcie się nabrać! 500 g makaronu ryżowego, to jest porsja dla kompanii wojska!
Anna napisał
To nie nabieranie:) po prostu nie dodałam w opisie, że chodzi o 500 g ugotowanego makaronu:) Dopisane, dziękuję:) Pozdrawiam Ania