Tort bezowy z kremem kawowym jest rewelacyjny! Pyszny kawowy krem na bazie mascarpone z dodatkiem likieru Amaretto i kawy, to świetne uzupełnienie dla pysznej bezy. Beza z wierzchu jest chrupiąca, a w środku leciutko wilgotna, troszkę klejąca i dobrze byłoby, aby beza nie wysuszyła się całkowicie. Tort bezowy z kremem kawowym, to idealna propozycja na wykwintne przyjęcie. Taki deser zawsze robi ogromne wrażenie! Przed podaniem proponuję schłodzić tort, smacznego!
📖 Przepis
Tort bezowy z kremem kawowym
Klasyczna beza z fantastycznym kremem i owocami
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na bezę
- 6 białek
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki do posypania blachy)
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki masła
Składniki na krem
- 300 g serka mascarpone
- 225 ml śmietany do ubijania
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 6 łyżek likieru Amaretto
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- ¾ szklanki borówek amerykańskich
- kilka truskawek
🔪 Instrukcje
- Wykonanie bezy jest w moim przepisie na tort bezowy z truskawkami
- Serek mascarpone włożyć do miski, dodać cukier, likier, sok z cytryny, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody.
- Wszystko zmiksować na wolnych obrotach, dodać wcześniej ubitą śmietanę i jeszcze raz delikatnie zmiksować na wolnych obrotach.
- Na zimny blat bezowy nakładam ⅓ kremu i przykrywam go drugim blatem.
- Ponownie nakładam krem i przykrywam trzecim blatem, resztę kremu nakładam na wierzch tortu i dekoruję owocami.
- Smacznego!
kornik napisał
cudo!
Kasia napisał
delicja! mam nadzieję, ze takim tortem przekonam Onego do bezy 😀
Anna napisał
Nie ma takiej możliwości, żeby się nie przekonał.To jest pyszne:)
Pozdrawiam Ania
Droczilka napisał
Połączenie smaku kawy z bezami wprost uwielbiam!!!!! Twój tort wygląda wspaniale! 🙂