Pyszny, soczysty i aromatyczny łosoś podany na chrupiącym chruście z makaronu ryżowego. Wszystko skropione gęstym octem balsamicznym. Łosoś wyśmienicie smakuje z plastrami dojrzałego, kremowego awokado z dodatkiem soku z cytryny, przybrane świeżą kolendrą. Jest to niesamowicie dobre danie z wyraźną nutką cytrusową, a im dużej pozwolimy poleżeć rybie w marynacie, tym będzie lepszy i bardziej aromatyczny. Super smaczny i bardzo efektowny jest chrust przygotowany z makaronu ryżowego. Chrust przygotowujemy z suchego niegotowanego makaronu ryżowego, najlepiej, aby był on bardzo cieniutki. Surowy makaron smażymy na gorącym oleju w ten sposób uzyskami chrupiący podkład pod łososia. Całość smakuje wspaniale, koniecznie wypróbujcie!
📖 Przepis
Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście
🥘 Składniki
- 400 g łososia
- sok i skórka z 1 cytryny
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- ½ łyżeczki nasion gorczycy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- świeża kolendra
- 1 sztuka awokado
- 70 g cienkiego makaronu ryżowego (surowego)
- oliwa do głębokiego smażenia
- gęsty ocet balsamiczny
🔪 Instrukcje
- Łososia umyć, pokroić na 2 porcje. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę, łososia skropię sokiem z połowy z cytryny.
- Nasiona gorczycy rozetrzeć delikatnie w moździerzu, wymieszać z papryką i solą. Dokładnie natrzeć mieszanką rybę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę dodać do niej skórkę cytrynową i natrzeć nimi rybę. Posypać odrobiną suszonego czosnku.
- Tak przygotowaną rybę włożyć do ceramicznej miski, przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc ale i 3 godziny wystarczą. Do głębokiego garnka wlać oliwę, rozgrzać dość mocno.
- Na gorący tłuszcz wrzucać porcjami makaron ryżowy. Smażyć kilka sekund, przewracając na drugą stronę, aby cały makaron napęczniał. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
- Awokado obrać i pokroić na cieknie plasterki. Skropić cytryną, aby nie ściemniało.
- Na rozgrzanej patelni usmażyć łososia, tak jak lubicie, zachęcam aby go nie przepiec, najlepszy jest soczysty z cienką różową kreską w środku.
- Na dużym talerzu ułożyć porcję chrustu ryżowego, troszkę go połamcie. Na chrust ułożyć porcję łososia, obok porcję awokado. Całość przybrać świeżą kolendrą, przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Łososia polać octem balsamicznym.
- Smacznego!
Housewife napisał
Pyszny! Uwielbiam łososia a ten wygląda po prostu bosko! Swietne tez są zdjęcia. Juz dołączam do grona fanów na facebooku, żeby nic nie umknęło mojej uwadze 🙂
Zapraszam też do siebie
http://nothingbutahousewife.blogspot.com/
Housewife
Anna napisał
Dziękuję:) Łosoś jest wyśmienity, a połączenie go z nutami cytrusa, octem balsamicznym, awokado i chrupiącym makaronem, niesamowite:))) Zachęcam do spróbowania!
Pozdrawiam Ania
dziękuję za zaproszenie, z pewnością skorzystam:)